Egy rövid szót ismételgetnek a csimpánzok: tudósok megfejtették, mit jelent
Különböző szándékok kifejezésére használják.

csimpanz 1
beauty and style
Top olvasott cikkek

Több kutatásban is vizsgálták már a különböző fajok veszélyre figyelmeztető hangjelzéseit, ám a zavartalan körülmények közötti hanghordozásukkal mostanáig nem foglalkoztak. A Max Planck Institute for Evolutionary Anthropology munkatársai ezért a vadon élő csimpánzok nyomába eredtek, hogy kiderítsék, mit jelent az emberszabásúak kommunikációjában oly gyakran ismételt, "huu" hangzású szócska.

Egy hang, háromféle jelentés

"Kutatásaink során a csimpánzok csendes hanghordozását vizsgáltuk. Rájöttünk, hogy a majmok legalább háromféle, akusztikailag különböző kontextustban használják a "huu" hangjelzést: nevezetesen riadóztatásnál, vándorlásaik közepette, valamint nyugalmi állapotban" -  mondta Catherine Crockford, a kutatás vezető szerzője.

"Az összetartozás megerősítése érdekében a csimpánzoknak minden helyzetben különbözőképpen kell reagálniuk a hangokra. Valahányszor elhangzik mondjuk a nyugalomra szólító "huu", a majmok egymás köré csoportosulnak, és követik az utasítást. Ezek a mozzanatok mind a kolónia közötti kötelék megerősítését szolgálják" - magyarázta Crockford.

A kutatók arra is rájöttek, hogy ez a szándékos kommunikáció nem a csimpánzok érzelmeihez köthető, sokkal inkább a túlélést és a gördülékenyebb együttműködést szolgálja.

A cikk az ajánló után folytatódik

A csimpánzok karlejtése is árulkodó

Korábban brit kutatók foglalkoztak az emberszabásúak testbeszédének megfigyelésével, különösen a karlejtésükkel. Kiderült, hogy csak az emberek és a csimpánzok képesek arra, hogy kommunikációs rendszerük segítségével szándékosan küldjenek egymásnak üzenetet. Bár bizonyos jelzések, például a megragadás jelentése nem egyértelmű, a levélrágás egyértelműen szexuális célzatú udvarlásra utal.

Olvasd el ezt is! Először engedték ki a cirkuszi oroszlánt

Világunk egyik nagy vitája az állatok cirkuszi és állatkerti fogsága: kínzás a jószágoknak ez a bezártság és idomítás, vagy ehhez szoktak hozzá, ezért nem rossz ott nekik? A vélemények nagyon különbözőek, az alábbi videó láttán azonban mindenki biztos lehet benne, hogy a szabadságot sokkal jobban élvezik a vadállatok. Végül is, ezért hívják őket vadnak, hiszen vadon élnek, ez van beléjük kódolva.

Ezt is szeretjük