Kerítés mögött, halálra ítélve: millió kis élet ér véget a beteges hobbi miatt
Az embertől semmi sincs biztonságban: a trófeavadászat az egyik legkegyetlenebb hobbi.

oroszlan ketrecben
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Fekete István a Hú című regényében írta a következő sorokat: "Hú nem tudta, mi a boldogság, pedig az álom már majdnem boldogság volt, mert eltűnt az ajtó, s a rab madár szárnyalhatott, ahová akart, az álom és a szabadság határtalanságában."

Nos, ahogy Húnak, úgy a való életben nagyon sok állatnak sem adatik meg a szabadság mámorító érzése, mert szépségük és különlegességük miatt örökre rács mögé, vagy, ami még rosszabb, fegyverek célkeresztjébe kerülnek.

Kerítés mögött, halálra ítélve

A trófeavadászat egyik különösen kegyetlen és aljas változata a canned hunt, azaz "konzerv vadászat". Ilyenkor a zsákmányállatokat zárt, kerítéssel övezett területen gyilkolják, ahol szemernyi esélyük sincs a menekülésre. 

Többnyire az oroszlánszaporító iparággal hozzák összefüggésbe, de lényegében minden élő és mozgó állatot ide lehet sorolni, ami kereskedelmi értékkel bír. A canned hunt az USA minimum 25 államában engedélyezett, de az üzlet a világon másutt is virágzik. 

Cirkuszok, vadasparkok, szafariparkok és állatkertek is értékesítenek közvetítőkön keresztül kiöregedett, feleslegessé vált élőlényeket - nem ritkán a felesleges szaporulatot is - vadászati célból.

Vadászat a képernyő előtt

Egy texasi autószerelő, John Lockwood találta ki 2005-ben az internet huntingot, ami lényegében egy távirányítható fegyverrendszer, mely lehetővé tette az embereknek, hogy a monitor előtt ülve lőjék ki az állatokat.

Az esetnek óriási visszhangja lett, és az állatvédő szervezetek mellett a fegyvertartást és a vadászatot támogató National Rifle Association és a Safari Club International is demonstrációba kezdett. 2008. augusztusában aztán negyven államban betiltották az ilyen vadászatot.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hatalmas biznisz

A konzerv vadászatban leginkább érdekelt ország Nyugat- és Dél-Afrika, utóbbiban mintegy 160 farmon szaporítják az oroszlánokat. A fogságban tartott egyedek száma körülbelül nyolcezer - 2015-ös adatok -, miközben a Panthera adatai szerint a vadon élő populáció mostanra 90%-ban eltűnt.

A maffiahálózatra hajazó iparág a szaporulatokat elsősorban vadászat céljából adja el, de értékesítenek magángyűjtőknek, állatkerteknek, sőt, az egzotikus állatok feketepiacán a hagyományos ázsiai orvoslás illegális gyógyszerkartelljei is tőlük vásárolnak.

A legjövedelmezőbb üzletek mégis a vadászokkal köttetnek: a trófeavadászok egy hím kilövéséért több mint 10 millió forintot kicsengetnek, de ez az összeg a duplájára is nőhet, ha vadon élő oroszlánt akarnak kilőni. Dél-Afrika éves bevételéből hetvenmillió dollárt tett ki a konzerv vadászat 2012-ben. Ráadásul a puskásokat az sem zavarja, ha a faj súlyosan veszélyeztetett.

Minden az állatsimogatóban kezdődik

Mivel Dél-Afrika napjainkig is kedvelt úti célja a turistáknak, a szaporítótelepként és szórakoztatóipari létesítményként működő oroszlánfarmok különösen kedvelt produkciója a kölyöksimogató. 

A turisták néhány dollárért kedvükre fényképezhetik, etethetik, sétáltathatják az oroszlánokat. Arról persze már nem szól a fáma, hogy az állatsimogató célja, hogy a kölykök minél előbb megszokják az emberek közelségét, és ezzel előkészítik a terepet a vadászoknak, akik így felnőttkorukban sokkal könnyebben végezhetnek velük. Ezek a farmok mondhatni, állatkihasználásra szakosodtak, hiszen gyakran vadvédelmi központnak állítják be magukat, hogy jó színben tüntessék fel magukat a kirándulók előtt.

Beteges hobbi

A konzerv vadászat terepét gondosabban előkészítik, mint hinnénk: az egyébiránt borzasztóan alultáplált oroszlánokat fára akasztott élelemmel, esetleg túletetéssel magukhoz csalogatják, hogy a canned hunt garantált sikerrel végződjön.  De a vadállatok benyugtatózása sem ritka, a legextrémebb körülmények között pedig szűk ketrecbe zárják őket, ahol szabadon lepuffanthatók. Mivel a konzerv vadászat nem igényel engedélyt, a lövöldözők ügyetlensége miatt az állatok hosszas, szenvedéssel teli haláltusát vívnak. Ha pedig valaki folyamatosan elvéti a lövéseket, kísérője végez a prédával.

Az immáron leölt vad mellett aztán villoghatnak a vakuk, és készülhetnek a fotók. A preparálás - taxidermia - három-négy hét múlva kezdődik, melynek során a tetemet konzerválják, "élővé" varázsolják, és a kívánt pózba merevítik. 

Hiába a heves tiltakozások és megmozdulások - Ausztrália betiltotta az oroszlánok testrészeinek importálását, az Unió pedig korlátozza a fenntartható vadászatból származó trófeák behozatalát -, a szerencsétlen állatok millióit ez sem védi meg a legnagyobb veszedelemtől, az embertől. 

Ha nem cselekszünk, 2020-ra 12 ezerre is nőhet a fogságban tartott oroszlánok száma. A Blood Lions weboldalon több petíciót is aláírhatsz: reméljük, egyszer sikerül véget vetni az értelmetlen mészárlásnak.

Ezt is szeretjük