Kerítés mögött, halálra ítélve: millió kis élet ér véget a beteges hobbi miatt

Az embertől semmi sincs biztonságban: a trófeavadászat az egyik legkegyetlenebb hobbi.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Fekete István a Hú című regényében írta a következő sorokat: "Hú nem tudta, mi a boldogság, pedig az álom már majdnem boldogság volt, mert eltűnt az ajtó, s a rab madár szárnyalhatott, ahová akart, az álom és a szabadság határtalanságában."

Nos, ahogy Húnak, úgy a való életben nagyon sok állatnak sem adatik meg a szabadság mámorító érzése, mert szépségük és különlegességük miatt örökre rács mögé, vagy, ami még rosszabb, fegyverek célkeresztjébe kerülnek.

Kerítés mögött, halálra ítélve

A trófeavadászat egyik különösen kegyetlen és aljas változata a canned hunt, azaz "konzerv vadászat". Ilyenkor a zsákmányállatokat zárt, kerítéssel övezett területen gyilkolják, ahol szemernyi esélyük sincs a menekülésre. 

Többnyire az oroszlánszaporító iparággal hozzák összefüggésbe, de lényegében minden élő és mozgó állatot ide lehet sorolni, ami kereskedelmi értékkel bír. A canned hunt az USA minimum 25 államában engedélyezett, de az üzlet a világon másutt is virágzik. 

Cirkuszok, vadasparkok, szafariparkok és állatkertek is értékesítenek közvetítőkön keresztül kiöregedett, feleslegessé vált élőlényeket - nem ritkán a felesleges szaporulatot is - vadászati célból.

Vadászat a képernyő előtt

Egy texasi autószerelő, John Lockwood találta ki 2005-ben az internet huntingot, ami lényegében egy távirányítható fegyverrendszer, mely lehetővé tette az embereknek, hogy a monitor előtt ülve lőjék ki az állatokat.

Az esetnek óriási visszhangja lett, és az állatvédő szervezetek mellett a fegyvertartást és a vadászatot támogató National Rifle Association és a Safari Club International is demonstrációba kezdett. 2008. augusztusában aztán negyven államban betiltották az ilyen vadászatot.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Hatalmas biznisz

A konzerv vadászatban leginkább érdekelt ország Nyugat- és Dél-Afrika, utóbbiban mintegy 160 farmon szaporítják az oroszlánokat. A fogságban tartott egyedek száma körülbelül nyolcezer - 2015-ös adatok -, miközben a Panthera adatai szerint a vadon élő populáció mostanra 90%-ban eltűnt.

A maffiahálózatra hajazó iparág a szaporulatokat elsősorban vadászat céljából adja el, de értékesítenek magángyűjtőknek, állatkerteknek, sőt, az egzotikus állatok feketepiacán a hagyományos ázsiai orvoslás illegális gyógyszerkartelljei is tőlük vásárolnak.

A legjövedelmezőbb üzletek mégis a vadászokkal köttetnek: a trófeavadászok egy hím kilövéséért több mint 10 millió forintot kicsengetnek, de ez az összeg a duplájára is nőhet, ha vadon élő oroszlánt akarnak kilőni. Dél-Afrika éves bevételéből hetvenmillió dollárt tett ki a konzerv vadászat 2012-ben. Ráadásul a puskásokat az sem zavarja, ha a faj súlyosan veszélyeztetett.

Minden az állatsimogatóban kezdődik

Mivel Dél-Afrika napjainkig is kedvelt úti célja a turistáknak, a szaporítótelepként és szórakoztatóipari létesítményként működő oroszlánfarmok különösen kedvelt produkciója a kölyöksimogató. 

A turisták néhány dollárért kedvükre fényképezhetik, etethetik, sétáltathatják az oroszlánokat. Arról persze már nem szól a fáma, hogy az állatsimogató célja, hogy a kölykök minél előbb megszokják az emberek közelségét, és ezzel előkészítik a terepet a vadászoknak, akik így felnőttkorukban sokkal könnyebben végezhetnek velük. Ezek a farmok mondhatni, állatkihasználásra szakosodtak, hiszen gyakran vadvédelmi központnak állítják be magukat, hogy jó színben tüntessék fel magukat a kirándulók előtt.

Beteges hobbi

A konzerv vadászat terepét gondosabban előkészítik, mint hinnénk: az egyébiránt borzasztóan alultáplált oroszlánokat fára akasztott élelemmel, esetleg túletetéssel magukhoz csalogatják, hogy a canned hunt garantált sikerrel végződjön.  De a vadállatok benyugtatózása sem ritka, a legextrémebb körülmények között pedig szűk ketrecbe zárják őket, ahol szabadon lepuffanthatók. Mivel a konzerv vadászat nem igényel engedélyt, a lövöldözők ügyetlensége miatt az állatok hosszas, szenvedéssel teli haláltusát vívnak. Ha pedig valaki folyamatosan elvéti a lövéseket, kísérője végez a prédával.

Az immáron leölt vad mellett aztán villoghatnak a vakuk, és készülhetnek a fotók. A preparálás - taxidermia - három-négy hét múlva kezdődik, melynek során a tetemet konzerválják, "élővé" varázsolják, és a kívánt pózba merevítik. 

Hiába a heves tiltakozások és megmozdulások - Ausztrália betiltotta az oroszlánok testrészeinek importálását, az Unió pedig korlátozza a fenntartható vadászatból származó trófeák behozatalát -, a szerencsétlen állatok millióit ez sem védi meg a legnagyobb veszedelemtől, az embertől. 

Ha nem cselekszünk, 2020-ra 12 ezerre is nőhet a fogságban tartott oroszlánok száma. A Blood Lions weboldalon több petíciót is aláírhatsz: reméljük, egyszer sikerül véget vetni az értelmetlen mészárlásnak.

Ezt is szeretjük