Kár lenne tagadni az ember-csimpánz kapcsolatot: árulkodóak a fotók róluk és rólunk

A St. Andrew Egyetem kutatói különböző kommunikációs formákat vizsgáltak csimpánzok és bonobók körében, és meglepő mértékű hasonlóságot fedeztek fel.

csimpánz gesztus
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az emberszabású majmok közül a bonobók és a csimpánzok állnak legközelebb az emberhez. Az St. Andrew Egyetem kutatóinak elmélete szerint a majmok által jelenleg használt gesztikulációk hajdanán az ember ősi nyelvezetét képezték, és a mai napig látszik ez a szoros kapcsolat.

A gesztikulációk testbeszédhez és metanyelvi kommunikációs formákhoz tartoznak, melyek különálló jelentéssel bírnak. Az emberek körében kultúránként eltérhet egy-egy mozdulat szimbolikája, de az alapok a legtöbb nép körében megegyeznek.

Csimpánzok  kommunikációja

Az Earth oldalán megjelent tanulmány szerint a bonobók és a csimpánzok 90%-ban ugyanazt a gesztikulációs rendszert használják. Sőt, ezek a kommunikációs jelek evolúciós örökségek a majmok körében - beleértve az embereket is.

70 különböző jelzést különböztettek meg a csimpánzok körében, melyeket bevezettek az általuk létrehozott Majomszótárba. Később ezeket a gesztusokat egy kísérlet során a résztvevőknek különböző videóbejátszások formájában levetítették. A résztvevők 52%-a eltalálta a jelentéseket, sőt, bizonyos mozdulatokat 80%-ban tudták értelmezni. Egy korábbi tanulmányban 1-2 év közötti gyermekek kommunikációját vizsgálták meg. A babáknak 52-fajta jelzését rögzítettek, aminek 90%-a megegyezik a csimpánzokéval. Mutatjuk, mennyire is hasonlít az ember a csimpánzokra.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük