Kár lenne tagadni az ember-csimpánz kapcsolatot: árulkodóak a fotók róluk és rólunk

A St. Andrew Egyetem kutatói különböző kommunikációs formákat vizsgáltak csimpánzok és bonobók körében, és meglepő mértékű hasonlóságot fedeztek fel.

csimpánz gesztus

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az emberszabású majmok közül a bonobók és a csimpánzok állnak legközelebb az emberhez. Az St. Andrew Egyetem kutatóinak elmélete szerint a majmok által jelenleg használt gesztikulációk hajdanán az ember ősi nyelvezetét képezték, és a mai napig látszik ez a szoros kapcsolat.

A gesztikulációk testbeszédhez és metanyelvi kommunikációs formákhoz tartoznak, melyek különálló jelentéssel bírnak. Az emberek körében kultúránként eltérhet egy-egy mozdulat szimbolikája, de az alapok a legtöbb nép körében megegyeznek.

Csimpánzok  kommunikációja

Az Earth oldalán megjelent tanulmány szerint a bonobók és a csimpánzok 90%-ban ugyanazt a gesztikulációs rendszert használják. Sőt, ezek a kommunikációs jelek evolúciós örökségek a majmok körében - beleértve az embereket is.

70 különböző jelzést különböztettek meg a csimpánzok körében, melyeket bevezettek az általuk létrehozott Majomszótárba. Később ezeket a gesztusokat egy kísérlet során a résztvevőknek különböző videóbejátszások formájában levetítették. A résztvevők 52%-a eltalálta a jelentéseket, sőt, bizonyos mozdulatokat 80%-ban tudták értelmezni. Egy korábbi tanulmányban 1-2 év közötti gyermekek kommunikációját vizsgálták meg. A babáknak 52-fajta jelzését rögzítettek, aminek 90%-a megegyezik a csimpánzokéval. Mutatjuk, mennyire is hasonlít az ember a csimpánzokra.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük