Nézz fel az égre ma este, és figyeld, mi történik: felejthetetlen látványban lesz részed!
A nyári és a téli mellett idén bónusz csillaghullás is lesz.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha hullócsillagot látsz, a hiedelem szerint kívánnod kell valamit, amit nem mondasz el senkinek, és az teljesülni fog.

Nagy szerencse kell ahhoz, hogy az ember pont elkapja a pillanatot, amikor a fénycsóva átsuhan az égen, de vannak olyan időpontok, amikor egy-egy meteorraj átvonulása miatt erre nagyobb esély van - ilyen például a ma este is.

Csillaghullás ma este!

Persze hullócsillagot észlelni nemcsak a legenda szerinti kívánságteljesítő mivolta miatt jó: érdekes és szép látványban lehet részed, ha elkapod a pillanatot. A szokványos nyári és téli csillaghullás mellett idén már májusban is megörvendeztetheted magad néhány potyakívánsággal, ha este az eget szemléled.

Május 23-án este és május 24-ére virradó hajnalban ugyanis a 209P/LINEAR nevű üstökösből származó törmelékfelhő miatt látványos csillaghullásra van kilátás, és ha szerencsénk van, az idő továbbra is felhőmentes éggel kedvez majd.

Nem csekély látványosságra számíthatsz, az egészen reggelig tartó jelenség során ugyanis akár óránként több száz hullócsillag is átvonulhat az égbolton.

Látványos jelenségek

Ne mindig csak a földet nézd! Újra és újra szebbnél szebb jelenségeket figyelhetsz meg, ha fölfelé is tekintesz. Íme, néhány példa!

Soron kívüli látványosság

Általában kétszer egy évben érkezik olyan nagyobb meteorraj, ami több száz hullócsillagot is eredményezhet óránként: augusztusban a Perseidák raja tartja lázban a földlakókat, decemberben pedig a Geminidák érkezése örvendezteti meg a kíváncsiskodókat egy kis csillaghullással.

Idén a ma esti időpontot se hagyd ki, és ha kíváncsi vagy, milyen további látványos csillagászati jelenségekre számíthatsz az évben, olvasd el korábbi cikkünket is, ahol csokorba gyűjtöttük a közelgő érdekes időpontokat.

Ezt is szeretjük