Hóesés után mindig csend van - Ez a tudományos magyarázat rá
Még a városokban is halkabbá válik az élet, ha leesik pár centi hó.

ho-ut
beauty and style
Top olvasott cikkek

Míg az esővel együtt jár némi zaj, addig a havazás épp ellenkező hatással bír: lecsendesíti a kinti világot. Ez a kegyelmi állapot sok költőt megihletett már, ám a tudomány szerint az okok nem pusztán abban keresendők, hogy az emberek és az állatok ilyenkor kicsit visszavonulnak.

A jelenségre a fizika ad magyarázatot: a havas felületek egész egyszerűen csillapítják a hanghullámok terjedését, hangszigetelő anyagként működnek.

Ezért van hóesés után mindig csend

A hangelnyelést egy 0-tól 1-ig terjedő skálán értékelik - írja az AccuWeather. Ha valaminek a hangelnyelési értéke 0,5, az azt jelenti, hogy a hang 50%-át elnyeli. A hó hangelnyelési besorolása valahol 0,5 és 0,9 közé esik, vagyis a környező hangok nagy részét elnyeli.

Tehát alig pár centiméter frissen lehullott hó képes a kinti zajok akár 60%-át elnyelni - csakúgy mint a hangstúdiókban használt hangelnyelő szivacsok.

- A hó, más porózus, szivacsos, habszerű anyagokhoz hasonlóan jól elnyeli a hangot - mondta David Herrin a Kentucky Egyetem Műszaki Főiskolájának akusztikát tanulmányozó professzora.

A hópelyhek hatoldalú kristályok, melyek nyitott terekkel vannak tele. Ezek a nyitott terek nyelik el a hanghullámokat, és csendes hatást keltenek a hótakaró felett. Olvadás során azonban a hópelyhek alakja megváltozik, ami a kristályok közötti terek csökkenésével is együtt jár. Ahogy olvad, jegesedik, megkeményedik a hófelszín, épp ellenkező módon kezd működni: visszaveri a hanghullámokat, és máris zajosabbá válik a kinti világ. Bár érdemes gyorsan hozzátenni, hogy a hó ebben a jeges állapotában alkalmas igazán hógolyózásra, szánkózásra, tehát a zajok felerősödésének ilyenkor más oka is lehet.

Zúzmarába burkolózott tájak

Nem csak hóesés után érdemes élvezni a természet szépségét, a következőkben meseszép, zúzmarás hazai tájakat mutatunk neked.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük