Több ezer forintot kaphatsz havonta egy apró trükkel: hogyan csináld?

Főiskolás gyerek után is lehet pénzt kapni.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Elkezdődött az őszi félév a felsőoktatási intézményekben, és sok szülő emiatt már nem számíthat családi pótlékra.

Azonban érdemes odafigyelniük, mert egy esetben mégis kaphatnak pénzt már főiskolára járó gyerek után. Mutatjuk, hogyan kell kihasználni a lehetőséget.

Középiskola végéig járhat a családi pótlék

A családi pótlék komoly segítség, akár több tízezer forintot is jelenthet egy család számára havonta. Ugyanakkor a gyerek érettségi után hiába tanul tovább, ekkor már nem jár utána a pénz. Erről az érintett családok már nyáron megkaphatták a határozatot, és július óta pénzt sem látnak ilyen címen.

Ezen nincs mit csodálkozni, hiszen a családi pótlék a tankötelezettség teljes idejére szól, ami ma 16 év, de addig kapható, amíg a gyerek közoktatási intézményben tanul.

Van egy kiskapu

Ugyanakkor van egy fontos szabály, amit érdemes ismerni. Ha az egyik gyerek leérettségizett, majd folytatja tanulmányait, és van egy kiskorú testvére, akkor még járhat magasabb összegű pótlék. Hogy mennyit számít ez? Mutatjuk.

Egy egy gyermeket nevelő család 12 200 forintot kap - ha a nevelő szülő nem egyedülálló -, egy kétgyerekes család pedig gyerekenként 13 300 forintot. Nos, ha az egyik gyerek elballag, és továbbtanul, akkor is kapható utána némi pénz, és a még kiskorú gyerek után a 13 300 forintos összeg jár. Ez nem túl sok, de ha nagyobb a család, akkor már komolyabb a különbség. Három gyerek esetén, ha egyikük továbbtanul, és már nem jár utána a pótlék, 26 600 helyett 32 000 forint jár összesen. 

Az ilyen helyzetet persze jelezni kell a hatóságok felé, automatikusan nem jár az emelt összeg a családi fészekben maradt gyerekek után. Ehhez egy űrlapot kell kitölteni, amit itt találsz meg. Ezt kell benyújtani a kormányhivatalnál, kormányablaknál vagy járási hivatalnál. Az igényléshez kell a továbbtanuló hallgatói igazolása is, de a szemeszter második hetében azt már könnyű beszerezni.

Ezt is szeretjük