A te munkáltatód kihasználja a kedvezményt?

A kormány tovább segít

Az állam tovább segíti a munkába visszatérő anyákat.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és esélyteremtési politikáért felelős helyettes államtitkára, Fülöp Attila a kormány újabb Családbarát munkahely pályázatának meghirdetéséről beszélt.

A helyettes államtitkár szerint kezd megint divatossá válni a gyerekvállalásról beszélni, amiről az elmúlt években és évtizedekben megfeledkeztek róla az emberek.

Egyre divatosabbak a családok

A kormány 2014-ben is meghirdeti a Családbarát munkahely pályázatot. A cél, hogy a cégek és vállalkozások körében is elősegítsék, hogy azok egy kisgyermekes munkavállalóval úgy próbáljanak meg együtt dolgozni, hogy figyelembe veszik azt, hogy családja van.

Ez a munkáltatónak is jó lesz, hiszen sokkal erősebb lojalitás és elköteleződés alakul ki egy ilyen kapcsolat során.

A Családbarát munkahely pályázatot idén is négy kategóriában hirdeti meg a kormány, kis-, középvállalkozásoknak, nagyvállalatoknak és költségvetési szerveknek. Lebonyolítója a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet. A pályázatokat március 17-ig lehet benyújtani. Minden pályázó maximum 1,5 millió forint támogatásra tud pályázni azzal, ha a saját vállalatánál például képzéseket indít, kirándulásokat szervez vagy éppen gyermekmegőrzőt alakít ki. Ezekkel a családbarát intézkedésekkel pályázhat egy vállalat. A pályázatra tavaly több mint száz cég jelentkezett. A családbarát munkahely titulus kezd egyre népszerűbbé válni, és a család, akárcsak régebben, egyre divatosabb lesz.

Feleannyi házasság 25 év alatt

1982 óta minden évben egyre kevesebb ember él Magyarországon, ami azt jelenti, hogy több mint nyolcszázezer fővel vagyunk kevesebben - ez 30-40 középméretű települést jelent. A házasságok száma pedig a rendszerváltás óta a felére csökkent, ez azt jelenti, hogy a korábbi 80-90 ezerhez képest most évente 40 ezer házasságot kötnek az emberek. A két folyamat között könnyen húzható párhuzam. Szembesülni kell ezekkel a tényekkel.

A kormányváltáskor 2010-ben az egyik legszembetűnőbb változás az volt, hogy a család- és a gyermekvállalás támogatása, a gyermekek felnevelésének és vállalásának támogatása kiemelt célként szerepelt. Az elköteleződés mind a család, mind a munka irányába igaz. A 2011 januárja óta életbe lépett családi adókedvezmény kibővítése az értékteremtő munka és a család között hozza létre a kapcsolatot - emlékeztetett el Fülöp Attila.

2010-ben évente 13 milliárd forint maradt a családoknál. Ez az összeg 2014-ben várhatóan 240 milliárd forint lesz, ez nem kerül az állami kasszába. A kormány részéről két törvényt emelt ki példaként, ami a családokat támogatja. Az egyik az alaptörvény, ami a családok és a házasság védelmét, támogatását is jelenti. A másik pedig a családok védelméről szóló törvény, ami rögzíti azokat az előnyöket és juttatásokat, amiket most a családok megkapnak. Ezzel biztonságban van a családok védelmének rendszere.

A munkahelyteremtő akcióterv keretében pont az volt a vezérelv, hogy olyan intézkedések is szülessenek, hogy például egy anyában ne legyen az a félelem, ha gyereket vállal, hogyan fog visszatérni a munkaerőpiacra kettő, hat vagy akár nyolc év után is. Ehhez a munkáltatókat is meg kell nyerni, az ő ösztönzésükre kellett kitalálni olyan pénzügyi támogatást, melynek révén előnyben tudják részesíteni a munkába visszatérő anyákat.

A minimálbér emelése is fontos a támogatás szempontjából, hiszen ezzel a gyed maximális összege 140 ezer forint körül mozog, a gyes hossza pedig két év helyett újra három lett. A kisgyerekek napközbeni ellátása is ide tartozik, mert hiába a munkahelyre visszatérést támogató lépések, ha ez a probléma nem megoldott. Emiatt az elmúlt három évben 28 milliárd forintot szánt a kormány bölcsődék fejlesztésére, részben újak létrehozására, részben felújítással.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Nem utolsósorban a gyed extra a választás szabadságát adja meg a szülőknek, amivel az megkapja a lehetőséget a munkába való visszatérése úgy, hogy nem veszti el a támogatást, a kettő így párhuzamosan jár az anyának - a lényeg, hogy ne kelljen vagy-vagy döntést hoznia. Ezek az intézkedések csak hosszú távon hatnak.

Kép forrása: kormany.hu

Ezt is szeretjük