Melyik jógapóz milyen fájdalmat enyhít? Mutatjuk a legjobb pozíciókat

Hátfájást és vérnyomást is stimulálhat a csakrajóga. Nézd meg, melyik problémára mi javasolt.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A jóga tiszta lélekként tekint az emberre, melynek természete a határtalan létezés - mindentudás - és az örök boldogság együttese, vagyis a szat-csid-ánanda.

A jógairodalom a csakrákat lótuszvirághoz hasonlítja, és hiszi, hogy azok működését javítani lehet bizonyos módszerekkel. Ilyen például a csakrajóga, amely a csakrákhoz és azok befolyásolásához jógapozíciókat köt, vagy a csakraékszerek, melyek a csakrákhoz tartozó ásványok rezgéseivel javítanak azok állapotán és működésén.

A csakra működése stimulálható 

A csakrák a testnek olyan energiaközpontjai, amelyek felelnek a fizikai és lelki folyamatok helyes működéséért. Azonban ha ezek nem megfelelően működnek, számos lelki problémával szembesülhetsz. Minden ember testében hét fő csakra - azaz energiaközpont - található, amelyek mindegyike más-más folyamatért felelős. Ha a gyökércsakra nem jól működik, az többek között hátfájásban is megnyilvánulhat, a napfonat-energiaközpont rossz működése pedig emésztőszervi problémákban ütközhet ki. Alább ismertetjük, melyik csakra milyen testi folyamatokra hat, hogy felismerhesd a probléma eredetét, illetve megmutatjuk, melyik jógapóz és melyik ásvány segíthet a csakra rendbetételében.

Mivel a jógatanok a csakrákat lótuszvirághoz hasonlítják, minden energiaközpontnak megvan a maga lótuszvirága. Ezek elképzelése sokat fog segíteni a csakrajóga végzése és meditáció közben. Az alábbiakban elolvashatod, milyen fizikai problémákat okoz az egyes energiagócok hibás működése, melyik lótuszvirágok és ásványok társulnak hozzájuk, illetve, hogy melyik egyszerű jógapóz fog segíteni a csakrád rendbetételében.

Gyökércsakra

 • Fizikai problémák: izomgörcsök, gerincpanaszok, isiász, magas, alacsony vérnyomás, fogínygyulladás, aranyér, bélgyulladás, hasmenés, székrekedés, lábfejet és szaglást érintő problémák
 • Lótusz: piros színű, négyszirmú lótusz. Alulról az első csakra helyére képzeld a gyakorlat végzése közben.
 • Segítő ásvány: citrin, illetve az ezt tartalmazó ékszerek.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A fenti fizikai problémákat tapasztalod, az egyik legegyszerűbb jógapóz, ami segíthet, az az ülésből előre hajlás, vagyis a pascsimottánászana. Mély belégzéssel emeld a két nyújtott karod a fejed fölé, a két tenyér egymás felé néz, az ujjakkal nyújtózz felfelé, a váll maradjon széles. Miközben a szegycsontodat is felfelé emeled, a hasad behúzódik. Kilégzés közben, nyújtott testtel dőlj előre, és a két kezeddel fogd meg a két talpéledet. Ha nem éred el, a lábszáradig nyújtózz, de a lábfejed legyen merőleges a talajra. Nyújtózz a talaj és a lábad irányába, a mellkasod érjen a lábadhoz, miközben a gerinc és a tarkó nyújtott, a torok pedig laza. Kilégzésre egyenesedj fel, majd ismételd meg néhányszor a gyakorlatot.

Szexcsakra vagy nemi csakra

 • Fizikai problémák: női panaszok, prosztata-, herepanaszok, húgyúti betegségek, menstruációs zavarok, mellproblémák, gombás fertőzések, étkezési vagy ízleléssel kapcsolatos problémák, bélgörcsök, felfúvódás, ízületi gyulladás
 • Lótusz: narancsvörös színű, hatszirmú lótusz. Alulról a második csakra helyére képzeld a gyakorlat végzése közben.
 • Segítő ásvány: karneol, holdkő és ezek ékszerei.

A fent említett fizikai problémákat legyőzni segítő, legegyszerűbben kivitelezhető jógapóz a kobrapóz - budzsangászana. Feküdj hasra, a kezedet tenyérrel lefelé helyezd a talajra, szorosan a tested mellé úgy, hogy az ujjaid a vállak alatt legyenek - így a karok hajlítva lesznek. A lábaid egymás mellett zárva, nyújtva terüljenek el a talajon. Mély belégzésre, a tenyereket és az ujjakat a talajba nyomva emeled fel a törzsed: fej előrenéz, szeméremcsont a talajon marad. A karod szorosan a test mellett legyen, a vállak essenek lazán hátrafelé: így a hátad homorú, a mellkasod pedig nyitott, a has nyújtott. A fejed előre nézzen, ne felfelé! Tartsd ki, majd kilégzésre ereszkedj vissza a talajra, és ismételd meg párszor a gyakorlatot.

Napfonatcsakra

 • Fizikai problémák: derékfájás, cukorbetegség, emésztési panaszok, gyomorégés, gyomorfekély, májbetegség, epepanaszok, szemproblémák, szklerózis multiplex
 • Lótusz: aranysárga színű, tízszirmú lótuszvirág. Alulról a harmadik csakra helyére képzeld a gyakorlat végzése közben.
 • Segítő ásvány: akvamarin, illetve ebből készült ékszerek.

A fenti fizikai problémákat tapasztalod, az egyik legegyszerűbb gyakorlat a lefelé néző kutya, azaz az adhómukhasvanászana. Állj csípőszélességű terpeszbe, vállszélességben emeld előre nyújtva a karokat. Szétnyitott ujjakkal hajolj előre, és a tenyereddel támaszd meg a talajt. A lábujjak és a sarkaid is maradjanak a talajon, még mindig csípőterpeszben állj. A lábaidat nyújtsd ki, a csípődet emeld a magasba. A súlypont a mutatóujjadon legyen, így könnyebb hátra-felfelé emelni a medencét. A felsőtested is maradjon egyenes, nyújtott. Öt mély be- és kilégzést ismételj meg, majd egyenesedj fel, és végezd el újra a gyakorlatot.

Szívcsakra 

 • Fizikai problémák: mindenféle allergia, csalánkiütés, ekcéma, szénanátha, a rák minden fajtája, autoimmun betegségek, immungyengeség, szívpanaszok
 • Lótusz: élénkzöld, 12 szirmú virág. Alulról a negyedik csakra helyére képzeld a gyakorlat végzése közben.
 • Segítő ásvány: rózsakvarc, illetve ebből készült ékszerek.

A halállás - matszjászana - az egyik legjobb jógapóz, ha az előbbi fizikai problémákat tapasztalod magadon. Feküdj hanyatt zárt, nyújtott lábakkal és rüszttel. A kézfejeket lassan csúsztasd a csípőd alá, a tenyereket a talajba nyomva, ahogy a képen látod. Homoríts a hátaddal, a mellkasodat emeld a magasba, a fenék maradjon a talajon. Lótuszülésből is elvégezhető a gyakorlat, de ez az egyszerűbb verziója.

Torokcsakra

 • Fizikai problémák: asztma, bronchitisz, légzési nehézségek, tüdőproblémák, mandulagyulladás, gyakori megfázás, nyakfájdalom, nyelvproblémák, rekedtség, szájszag, torokfájás, fülproblémák, akár fülcsengés
 • Lótusz: égszínkék, 16 szirmú lótusz. Alulról az ötödik csakra helyére képzeld a gyakorlat végzése közben.
 • Segítő ásvány: olivin, illetve ebből készült ékszerek.

A fenti fizikai problémákat tapasztalod, az egyik legegyszerűbb jógapóz, ami segíthet, az az oroszlánpóz vagy szimhászana. Ülj a sarkadra, a térdek legyenek vállszélességben nyitva, a hát egyenes. Nyitott ujjakkal helyezd a tenyered vállszélességben a talajra, és ezen támaszkodj meg. A könyökhajlatok befelé néznek. Húzd be az alhasad, fejjel nézz előre-felfelé, a gerinc enyhén homorú, a mellkas nyitott. A tekinteted irányítsd erősen a homlokod közepe felé, tátsd ki a szád, amekkorára tudod, és erősen nyújtsd lefelé-kifelé a nyelved. Ekkor jön a kilégzés, ami az oroszlánpóz esetében egy jókora oroszlánüvöltés - ahogy a szádon kifér, mélyről a gyomorból. Helyezd vissza a súlyt az ülőcsontra, és ötször ismételd meg a gyakorlatot.

Harmadikszem-csakra

 • Fizikai problémák: látászavarok, például távollátás, rövidlátás, kötőhártya-gyulladás, kancsalság, torzult látás, zöldhályog, fejfájás, migrén, arcüreggyulladás.
 • Lótusz: ibolyalila, kétszirmú lótuszvirág. Alulról a hatodik csakra helyére képzeld a gyakorlat végzése közben.
 • Segítő ásvány: iolit, illetve ebből készült ékszerek.

A fenti fizikai problémákat tapasztalod, az egyik legegyszerűbb gyakorlat a jóga mudra hátul összekulcsolt kézzel. Ülj a sarkadra, a térdeid legyenek zárva, a hátad legyen egyenes. Kulcsold össze a kezed a hátad mögött, majd belégzés során lassan dőlj előre. Nyugodtan támaszkodj picit a homlokodra, de csak addig, amíg nem kényelmetlen. Ha a homlokod kényelmesen a talajon van, jöhet a kilégzés. Öt mély be- és kilégzés után egyenesedj fel, majd ismételd meg a gyakorlatot.

Koronacsakra

 • Fizikai problémák: Parkinson-kór, Alzheimer-kór, skizofrénia, epilepszia, egyéb agyi rendellenességek
 • Lótusz: ragyogó fehér, vagy a szivárvány minden színében pompázó, ezerszirmú lótuszvirág. Alulról a hetedik csakra helyére képzeld a gyakorlat végzése közben.
 • Segítő ásvány: ametiszt, illetve ebből készült ékszerek.

A fent említett fizikai problémákat legyőzni segítő, legegyszerűbben kivitelezhető jógapóz a fél gyertyaállás pozíció. Feküdj hanyatt, a karok szorosan legyenek nyújtva a tested mellett. A lábadat zárjon be derékszöget úgy, hogy a talpad a talajon legyen, a csípődet pedig emeld a magasba. A karodat behajlítva támaszd meg a derekad, a felkarok simuljanak a talajra, egymással párhuzamosak legyenek. Belégzésre emeld egyik lábad a magasba úgy, hogy a talajra merőlegesen nyújtva legyen, majd a másikat is zárd mellé. A medencédet helyezd biztonságosan a tenyeredbe. 

Cikkünk a jogapont.hu és a Csakra jóga-műhely workshop átiratának segítségével készült.

Ha valamilyen komolyabb gerincproblémával küzdesz, mindenképp kérd ki orvosod tanácsát a jógával kapcsolatban!

Ezt is szeretjük