A cipőtalpon is megtapad a koronavírus: rengeteg helyre eljuthat így
Új kutatás látott napvilágot az SARS-CoV-2 terjedésének folyamatáról.

korona 1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A SARS-CoV-2, új koronavírussal fertőzött személyektől akár négy méterre is eljuthat a levegőben a kórokozó egy nemrégiben napvilágot látott tanulmány szerint - írta az IFL Science.

Ez az új típusú vírus még a cipőkön is megtapadhat, és szakértők szerint így észrevétlen terjedhet tovább.

A vírus terjedése

A vírus terjedésének vizsgálata és módjainak a feltárása a Centers for Disease Control and Prevention szerint elsődleges fontosságú, így lehet a leghatékonyabban megakadályozni a kórházakban a fertőzés terjedését is.

Eddig is tudtuk, hogy főleg érintkezés útján adható át a vírus, illetve szintén kockázati tényezőnek minősül, ha valaki szennyezett kézzel megérintette az arcát, a száját, a szemét vagy az orrát. 

A kutatás folyamata

A kutatócsapat COVID-19 vírussal fertőzött betegek kórterméből és vuhani intenzív osztályról gyűjtött mintákat. A vizsgálat során a levegőn kívül más részeit is megvizsgáltak a termeknek, többek között a padlót, ahol rengeteg vírust találtak. 

Ezen jelenség hátterében a szakértők szerint az áll, hogy a gravitációs hatás miatt lesüllyedtek a kórokozók, rátapadtak az egészségügyi dolgozók cipőire, akik más kórtermekbe átsétálva vitték magukkal a vírusokat. Ezt az állítást alátámasztja az is, hogy olyan területeken is nagymértékű SARS-CoV-2-szennyeződést mutattak ki, ahol bizonyítottan nem fordultak meg koronavírusos betegek, és a dolgozók cipőit átvizsgálta szintén megtalálták a vírust. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A vizsgálatról érdemes tudni, hogy a talált vírusok fertőzőképességét már nem vették górcső alá, és azt sem lehet tudni, pontosan mennyi kórokozó okozhat fertőzést. Ezek az eredmények azt szolgálják, hogy növekedjen a biztonság a kórházakban.

Így hatott a koronavírus a magyar városokra

A Maradj otthon! mozgalom miatt, valamint a turizmus visszaesésének eredményeképpen az ország egyébként forgalmas közterületei szinte teljesen elnéptelenedtek. Különös érzés emberek nélkül látni a budapesti Váci utcát, az egri Dobó teret vagy épp a pécsi Széchenyi teret.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük