Hogyan "szagolják ki" a cápák a vért a víz alatt? Emiatt nehéz előlük elbújni

Tudományos magyarázata van annak, hogy miért nehéz a zsákmánynak elbújni a cápa elől, ha már egyszer érzékelte a vérét.

Cápa megérzi a vért
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Valójában a víz alatti szaglás nem sokban különbözik attól, ahogy a levegőben terjednek az illatmolekulák, amiket az orr nyálkahártyáján keresztül érzékelünk, csak a tengerekben, óceánokban oldott állapotban vannak jelen.

A cápák ugyan 400 méteres körzetben kiszimatolják a vérmolekulákat, valójában az egyáltalán nem állja meg a helyét, hogy már akár egyetlen csepp vért is detektálni tudnának ilyen távolságból.

A cápa megérzi a vért

A tengerek, óceánok csúcsragadozói nagyjából ugyanolyan érzékenységgel rendelkeznek, mint a többi halfajta, tehát egy csepp vért, azt maximum egy kisebb medencében tudnának "kiszagolni".

GettyImages-1303122097

A cápák orrában olyan szaglóhám található, melynek érzékeny sejtjei már kis mennyiségű vegyi anyagot is képesek kimutatni a vízben. 

Egy tanulmány szerint a cápák olyan gélszerű anyagot termelnek, amivel képesek elektromos jeleket felvenni a vízből, így követve a vérnyomokat. Ez az eredmény magyarázatot adhat arra, hogy miért üldözik inkább a vérző zsákmányt ezek a porcoshalak még annak ellenére is, ha más, könnyebben becserkészhető célpont található a közelben.

- Ez a gél különböző fehérjéket és sókat tartalmaz, hasonlít a nyálkahártyához. Zselészerű anyaga miatt egyfajta "cápatakonyként" is lehetne hívni - mondja dr. R. Douglas Fields, a kutatás szerzője. Ez a nyálka vezetőként működik, amitől az elektromos jelek az állat agyába jutnak. Ezáltal mind a vért, mind pedig a mozgást is intenzíven érzékelik. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban arról dilemmázunk, hogy miért ülünk fel a legfrissebb trendekre, miért követjük megszállottan a divatirányzatokat, valamint a fogyasztás és a reklámvilág pszichológiájának is a mélyére ástunk. Pintér Ada beszélget Márton Szabolccsal az Indamedia csoport ügyfélélmény igazgatójával, és Kazár Zalán Kristóffal a Femina újságírójával.

Promóció

A cápák közül is kiemelkednek a citromcápák, amik híresen jó érzékelőképességekkel rendelkeznek. Megfigyelték, hogy akár egy maroknyi tonhalat is ki tudnak szimatolni egy hátsókert nagyságú medencében, ami nem rossz teljesítmény.

Sajnos azonban ezeknek a csodálatos élőlényeknek is veszélyezteti életterét a klímaválság. Az óceánok savasodása miatt egyre nehezebbé válik számukra a tápálék kiszagolása - szerencsére a természet képes regenerálódni, ha hagyjuk. Reméljük, még visszafordítható ez a folyamat. 

6 közkedvelt tengerpart, ahol cápa is felbukkanhat

Képeken mutatjuk azokat a népszerű tengerparti nyaralóhelyeket, ahol már történt cápatámadás.

6 közkedvelt tengerpart, ahol cápa is felbukkanhat - Gyönyörű, de veszélyes

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük