Cápákat lőhetett ki a vulkán: megdöbbentő felfedezést tettek a tudósok
Teljes ökoszisztéma alakult ki a vulkán gyomrában.

GettyImages-599835217
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Kavachi vulkán az Ausztrália északkeleti partjaitól kétezer kilométerre fekvő Salamon-szigetek közepén található. A vulkán a Csendes-óceán délnyugati részének egyik legaktívabb víz alatti vulkánja, derült ki a SlashGear cikkéből. 

A Kavachi az elmúlt időszakig nem tudott felmutatni túl sok érdekességet azon kívül, hogy néhányszor létrehozott pár ideiglenes szigetet. Az idei évben ez azonban megváltozott, amikor a tudósok felfedeztek valami döbbeneteset.

Cápákat lőtt ki a vulkán

Idén májusban a NASA Landsat-9 műholdjának fedélzetén lévő Operational Land Imager-2-nek sikerült fotókat készítenie a Kavachi kitöréséről. A tudósok a fotókat vizsgálva arra jutottak, hogy a vulkán a hamun kívül apró cápákat és kisebb halakat is kilőtt, írja a 24.hu

GettyImages-1255782281
Fotó: Humberto Ramirez / Getty Images Hungary

A NASA Föld-megfigyelő központjának információi szerint utoljára 2014-ben volt komolyabb kitörése a Kavachinak. Ennek során sikerült feltérképezni, hogy a vulkán csúcsa alig 20 méterrel a vízfelszín alatt, míg a legmélyebb pontja a tengerfenéken található, közel 1200 méter mélyen.

2015-ben egy kutatócsoport személyesen is megvizsgálta a különleges, víz alatti világot, és felfedezték, hogy egy teljes ökoszisztéma alakult ki a vulkán gyomrában. Vannak itt apró halak, kocsonyás víziállatok, selyemcápák, sőt kalapácsfejű cápák is. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az oceanográfusok az eredmények hatására átfogóbb kutatásba kezdtek a tengeri élőlények alkalmazkodóképességével kapcsolatban. Ha a cápák és egyéb élőlények képesek túlélni a vulkán extrém körülményeit, az talán azt jelentheti, hogy annak ellenére, hogy az emberiség mennyire kizsákmányolja a bolygónkat, a természet képes lesz megtalálni a gyógyulás útját. 

Ritkán látni ennyire szép képeket az óceánokról: ezek lettek idén a legjobb fotók

Az óceánok a mai napig misztikus helynek számítanak, hiszen hatalmas kiterjedései és mélységei miatt a nagy részét nem ismerik a kutatók, így olyan állatokat és növényeket is rejthetnek, amikről semmit nem tudunk.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük