Ismét Magyarország a téma az amerikai sajtóban: dicsérnek vagy kritizálnak?
A Budapest Pride kapcsán írt riportot a Slate.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Magyarországról, pontosabban a hétvégi Budapest Pride-ról ír az amerikai Slate, ami helyszíni riportot közöl az eseményről. A tudósítás meglehetősen pozitív, ami nem volt túl gyakori az utóbbi években az amerikai sajtóban Magyarországról megjelent riportokat elnézve.

A cikk megállapítja azt is, hogy Budapest nem Moszkva, de nem is Bécs, ugyanakkor még mindig a legvidámabb barakk.

Nem Moszkva, de nem is Bécs

"Ez nem Moszkva vagy Kijev, de nem is olyan, mint Bécs" - mondja az egyik szervező a cikk szerzőjének, utalva arra, hogy az utóbbi hetekben-hónapokban Moszkvában, Kijevben és Isztambulban is erőszakba torkollt az LMBTQ emberek felvonulása.

A cikk meg is említi a közelmúlt eseményeit, és azt állítja, Kelet-Európában egy ilyen esemény kimenetele jól jelzi, milyen politikai-társadalmi folyamatok zajlanak éppen. A szerző, Masha Gessen egyébként gyakran ír a térségről, főleg Oroszországról, mivel félig orosz szerzőről van szó.

A szerző a korábbi évek budapesti Pride-jainak botrányairól, erőszakos atrocitásairól is ír, ám örömmel tapasztalta, hogy évről évre kevesebb az ellentüntető, így az erőszak is.

A cikk írója kicsit sajnálkozik, hogy a kordonok miatt nem láthatták sokan az eseményt, ami így tényleg csak egy sima demonstráció volt.

A Jobbik miatt kevesebb az ellentüntető

A szerző által megszólaltatott egyik résztvevő szerint idén azért is volt kevesebb az ellentüntető, mert a Jobbik középre tart, és az új arculatba már nem fér bele az, hogy egy békés felvonulás ellen uszítsanak.

A legvidámabb barakk

Az írás említést tesz a Fidesz új kampánytervéről, ami a hagyományos családmodell melletti kiállás lesz. A szerző budapesti élményei után úgy látja, ez a kormány részéről válasz arra, hogy az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága nemrég legalizálta az egyneműek házasságát az összes államban. Ez a kampány pedig az orosz kormányhoz viszi megint kissé közelebb a magyart - véli.

20 ezer ember vonult fel békésen, rendőri biztosítás mellett, ami Moszkvában elképzelhetetlene lenne, ezért elmondhatjuk, hogy most is igaz a régi mondás: Magyarország a legvidámabb barakk a térségben - zárja cikkét a Slate szerzője.

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Ezt is szeretjük