A legújabb trendek szerint így érdemes borozni és kávézni idén

Nemcsak hogy passzol, de egyedi aromákkal kényeztet akkor is, ha egy jó sajttal kombinálod.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bármilyen meglepő, sajtot ma már nem csak borokhoz illik falatozni. A legújabb gasztrotrend szerint a kávé élvezete egy hozzá illő sajtfélével kombinálva az ízérzékelés egy teljesen más dimenzióját nyitja meg a kóstoló számára.

El tudod képzelni, hogy a legújabb kávétrend a csapolt, nitrogénnel dúsított kávé? És azt, hogy az indiai kávéültetvényeken a cserjéket összeültetik olyan más fűszernövényekkel, mint a vanília és a kardamom, melyek aromája ilyen módon a termőföldön keresztül is befolyásolja a kávé ízét?

És azt elhinnéd, hogy a francia Champagne borvidéken egy birtok félmilliárd forintba is belekerül?

Először a bort kóstold, utána a kávét

Ilyen és ehhez hasonló exkluzív információhoz jutottunk a Nespresso és a Boregyetem fantáziadús gasztroszakembereitől. Nagy Zsolt kávénagykövet és Csorba Gábor, a Bortársaság sommelier-je rendhagyó kísérletezésbe kezdett. Előadásukat a kávé és a bor specifikus kapcsolatára építették. Bármilyen meglepő, vannak komoly hasonlóságok, sőt, egyezések a két kedvelt ital előállítása és fogyasztási szokásai között.

A szakértők szerint nagyon fontos a gasztronómiai etikai sorrend, ezért először a bort kóstold, utána a kávét. És hogy a gasztronómia területe se maradjon érintetlenül, mindeközben falatozz egy kis kézműves sajtot. Az a meglepő tény, hogy az érlelt sajtok zamata hatványra emeli és kiteljesíti a Grand Cru - vagyis a legkiválóbb minőségű - kávék és borok aromáját.

Milyen ma a divatos kávé és bor?

A színes krémű kávétól a buborékosig

Kávé-gourmand-oknak ismerősek lehetnek a mikropörkölésű kávék, a kapszulások és a cold brew - vagyis csepegtetett - fajták. Idén egyre nagyobb teret követel magának a latte art, amely már a művészien cizellált kávékrém rajzolását színesben is műveli.

A szénsavas kávé meghökkentően hangzik, a cikk írója azonban pár évvel ezelőtt találkozott már vele Ázsiában, ahol Seoul kis élelmiszerüzleteinek a polca tömve volt hűtött és szénsavval dúsított fémdobozos kávékkal. Valójában nem is szén-dioxiddal, hanem nitrogéngázzal kombinált hideg kávéról van szó, amely minden bizonnyal egy-két év múlva már elárasztja a körút és a bulinegyed nívós bárjait is.

A bornál is a buborék a sikk

A sommelier szakember elárulta, hogy Magyarországon ma az a bortendencia, hogy minden menő, amiben buborék van. Vagyis a habzó, gyöngyöző borok és a pezsgők a legnépszerűbbek.

Nevezhető ez retró vonulatnak is, mivel a '80-as években élte reneszánszát a pezsgő. Ma már nem számít presztízsveszteségnek, ha egy nagy pincészet gazdája a borkészítésben kikísérletezi a saját pezsgőmárkáját.

Láttad már ennyire közelről a kávészemcsét?

A kávé nemcsak finom, de a szemnek is szép látványt nyújt. Maguk a kávészemcsék is lenyűgözőek mikroszkóp alatt. Ráismernél, hogy mi ez?

Akár egy űrbéli táj: így néz ki a kávébab sokszoros nagyításban

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ilyen a hozzáértő kóstolás

A fogyasztói szokásokat figyelembe véve kétféleképpen kóstolhatjuk az aromás "fekete levest" és a napérlelte fürtök nemes nedűjét. Legyen bár az ember hedonista vagy analitikus típus, mindkét élvezeti termék objektív sajátosságok mentén értékelhető. A kávénál ez a testesség, aroma, savasság és keserűség.

A bornál ilyen kritériumok az édesség, savasság, gyümölcsösség és alkoholtartalom. A szakértők szerint a hagyományos kávé- és borkultúrát is kezdik felváltani az úgynevezett populárisabb trendek, melyekbe a jövőben olyan exkluzív dolgok is beletartozhatnak, mint a húsok párolása kávéval.

Legyél te is ínyenc!

A rendkívüli szakértelemmel és szofisztikált gusztussal összeválogatott termékcsomagok kóstolása az ízlelőbimbókat szinte extázisba hozza. 

Remek tipp lehet egy különleges vacsora vagy randevú során kipróbálni a következő párosításokat. A mennyeien édeskés, kemény magyar Ranolder sajt például tökéletesen harmonizál a brazil arabica kávéval és a 2015-ös konyári Chardonnay-val. A Rosabaya de Colombia egy laikusok számára is érezhető, piros bogyós gyümölcs illatokkal és málnás ízzel rendelkező lágy, mégis robusztus kávé. Ha ehhez harapsz egy kis francia félkemény Furnols sajtot, a gyümölcsök aromája szinte szétrobban a szádban. Hogy tökéletes legyen az élmény, egy pohár pannonhalmi száraz fehér Heminával öblítsd le a kóstolót.

Ilyen válogatásokkal a szkeptikus fogyasztókat is meg lehet győzni arról, hogy az ízprofilok összhangba hozhatóak a kávé-bor-sajt triászban is, hogyha hozzáértő szakemberek válogatják a gasztronómiai komponenseket. Érdemes tehát felkeresni a hétvégi Borfesztivált, hogy megtapasztald a kuriózumnak számító ízkombókat!

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban az AI, vagyis a mesterséges intelligencia előretöréséről, jövőjéről és esetleges veszélyeiről dilemmázzunk. Valóban elveheti a munkánkat az AI? Kell-e félnünk a mesterséges intelligenciától? Hogyan hasznosítható az oktatásban? Teremthet munkahelyeket? Többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ Szertics Gergely AI szakértő, Kazár Zalán Kristóf, a Femina vezető szerkesztő-újságírója és Pintér Ada műsorvezető.

Promóció

Borok ünnepe a Várban

A 25. Budapest Borfesztivál szeptember 8-án, csütörtökön 14 órakor nyitja meg kapuit a megszokott impozáns helyén, a budai Várban. A rangos rendezvényen a Nespresso és a Boregyetem egyaránt képviseli magát, és felsorakoztatja a meglepő és egyedi ízvilágú termékeit.

Aki exkluzív gourmand-élményekre vágyik, és újszerű felfedezéseket kíván tenni a gasztronómia, kávé- és borkultúra fantáziadúsan rendhagyó trendjeiben, kapaszkodjon fel a várba a hétvégén, és töltsön el egy kivételes nyárbúcsúztató estét barátaival.

Ezt is szeretjük