A legújabb trendek szerint így érdemes borozni és kávézni idén

Nemcsak hogy passzol, de egyedi aromákkal kényeztet akkor is, ha egy jó sajttal kombinálod.

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bármilyen meglepő, sajtot ma már nem csak borokhoz illik falatozni. A legújabb gasztrotrend szerint a kávé élvezete egy hozzá illő sajtfélével kombinálva az ízérzékelés egy teljesen más dimenzióját nyitja meg a kóstoló számára.

El tudod képzelni, hogy a legújabb kávétrend a csapolt, nitrogénnel dúsított kávé? És azt, hogy az indiai kávéültetvényeken a cserjéket összeültetik olyan más fűszernövényekkel, mint a vanília és a kardamom, melyek aromája ilyen módon a termőföldön keresztül is befolyásolja a kávé ízét?

És azt elhinnéd, hogy a francia Champagne borvidéken egy birtok félmilliárd forintba is belekerül?

Először a bort kóstold, utána a kávét

Ilyen és ehhez hasonló exkluzív információhoz jutottunk a Nespresso és a Boregyetem fantáziadús gasztroszakembereitől. Nagy Zsolt kávénagykövet és Csorba Gábor, a Bortársaság sommelier-je rendhagyó kísérletezésbe kezdett. Előadásukat a kávé és a bor specifikus kapcsolatára építették. Bármilyen meglepő, vannak komoly hasonlóságok, sőt, egyezések a két kedvelt ital előállítása és fogyasztási szokásai között.

A szakértők szerint nagyon fontos a gasztronómiai etikai sorrend, ezért először a bort kóstold, utána a kávét. És hogy a gasztronómia területe se maradjon érintetlenül, mindeközben falatozz egy kis kézműves sajtot. Az a meglepő tény, hogy az érlelt sajtok zamata hatványra emeli és kiteljesíti a Grand Cru - vagyis a legkiválóbb minőségű - kávék és borok aromáját.

Milyen ma a divatos kávé és bor?

A színes krémű kávétól a buborékosig

Kávé-gourmand-oknak ismerősek lehetnek a mikropörkölésű kávék, a kapszulások és a cold brew - vagyis csepegtetett - fajták. Idén egyre nagyobb teret követel magának a latte art, amely már a művészien cizellált kávékrém rajzolását színesben is műveli.

A szénsavas kávé meghökkentően hangzik, a cikk írója azonban pár évvel ezelőtt találkozott már vele Ázsiában, ahol Seoul kis élelmiszerüzleteinek a polca tömve volt hűtött és szénsavval dúsított fémdobozos kávékkal. Valójában nem is szén-dioxiddal, hanem nitrogéngázzal kombinált hideg kávéról van szó, amely minden bizonnyal egy-két év múlva már elárasztja a körút és a bulinegyed nívós bárjait is.

A bornál is a buborék a sikk

A sommelier szakember elárulta, hogy Magyarországon ma az a bortendencia, hogy minden menő, amiben buborék van. Vagyis a habzó, gyöngyöző borok és a pezsgők a legnépszerűbbek.

Nevezhető ez retró vonulatnak is, mivel a '80-as években élte reneszánszát a pezsgő. Ma már nem számít presztízsveszteségnek, ha egy nagy pincészet gazdája a borkészítésben kikísérletezi a saját pezsgőmárkáját.

Láttad már ennyire közelről a kávészemcsét?

A kávé nemcsak finom, de a szemnek is szép látványt nyújt. Maguk a kávészemcsék is lenyűgözőek mikroszkóp alatt. Ráismernél, hogy mi ez?

Akár egy űrbéli táj: így néz ki a kávébab sokszoros nagyításban

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ilyen a hozzáértő kóstolás

A fogyasztói szokásokat figyelembe véve kétféleképpen kóstolhatjuk az aromás "fekete levest" és a napérlelte fürtök nemes nedűjét. Legyen bár az ember hedonista vagy analitikus típus, mindkét élvezeti termék objektív sajátosságok mentén értékelhető. A kávénál ez a testesség, aroma, savasság és keserűség.

A bornál ilyen kritériumok az édesség, savasság, gyümölcsösség és alkoholtartalom. A szakértők szerint a hagyományos kávé- és borkultúrát is kezdik felváltani az úgynevezett populárisabb trendek, melyekbe a jövőben olyan exkluzív dolgok is beletartozhatnak, mint a húsok párolása kávéval.

Legyél te is ínyenc!

A rendkívüli szakértelemmel és szofisztikált gusztussal összeválogatott termékcsomagok kóstolása az ízlelőbimbókat szinte extázisba hozza. 

Remek tipp lehet egy különleges vacsora vagy randevú során kipróbálni a következő párosításokat. A mennyeien édeskés, kemény magyar Ranolder sajt például tökéletesen harmonizál a brazil arabica kávéval és a 2015-ös konyári Chardonnay-val. A Rosabaya de Colombia egy laikusok számára is érezhető, piros bogyós gyümölcs illatokkal és málnás ízzel rendelkező lágy, mégis robusztus kávé. Ha ehhez harapsz egy kis francia félkemény Furnols sajtot, a gyümölcsök aromája szinte szétrobban a szádban. Hogy tökéletes legyen az élmény, egy pohár pannonhalmi száraz fehér Heminával öblítsd le a kóstolót.

Ilyen válogatásokkal a szkeptikus fogyasztókat is meg lehet győzni arról, hogy az ízprofilok összhangba hozhatóak a kávé-bor-sajt triászban is, hogyha hozzáértő szakemberek válogatják a gasztronómiai komponenseket. Érdemes tehát felkeresni a hétvégi Borfesztivált, hogy megtapasztald a kuriózumnak számító ízkombókat!

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. Podcast-sorozatunk legújabb részében a testpozitivitás került terítékre. Tényleg építő jellegű vagy egyre egészségtelenebb a body positivity mozgalom? Mitől függ a testünkkel való viszonyunk? Miért mennek általában a nők plasztikáztatni?

Promóció

Borok ünnepe a Várban

A 25. Budapest Borfesztivál szeptember 8-án, csütörtökön 14 órakor nyitja meg kapuit a megszokott impozáns helyén, a budai Várban. A rangos rendezvényen a Nespresso és a Boregyetem egyaránt képviseli magát, és felsorakoztatja a meglepő és egyedi ízvilágú termékeit.

Aki exkluzív gourmand-élményekre vágyik, és újszerű felfedezéseket kíván tenni a gasztronómia, kávé- és borkultúra fantáziadúsan rendhagyó trendjeiben, kapaszkodjon fel a várba a hétvégén, és töltsön el egy kivételes nyárbúcsúztató estét barátaival.

Ezt is szeretjük