Gyönyörű bolygóegyüttállás jön a jövő héten: ekkor lesz érdemes az eget kémlelni

Az égitestek megfigyeléséhez nem kell semmilyen segédeszköz, szabad szemmel is láthatók lesznek.

GettyImages-1381158831
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egyszerre három égitest: a Vénusz, a Jupiter és a Hold együttállása figyelhető meg az égbolton február 22-én alkonyat után, írja az MTI.

Az égitestek megfigyeléséhez nem kell semmilyen segédeszköz, szabad szemmel is láthatók lesznek.

Bolygóegyüttállás február végén

A Svábhegyi Csillagvizsgáló keddi közleménye szerint este hat óra körül különösen esztétikus hármas együttállásban gyönyörködhetünk: a bő kétnapos, vékony holdsarlót alulról a ragyogó Esthajnalcsillag, felülről pedig a fényes Jupiter fogja majd közre.

A közlemény szerint az égitestek megfigyeléséhez nem kell semmilyen segédeszköz, elég, ha a kitakarástól mentes nyugati horizont fölé tekintünk.

GettyImages-1190642115
Fotó: by Chakarin Wattanamongkol / Getty Images Hungary

Mint írták, ezt megelőzően, február 21-én 18:05 perckor már megfigyelhető az égi hármas, de más felállásban: az alig másfél napos, hajszálvékony holdsarló felett ragyog majd a Vénusz, felette pedig a Jupiter látható.

A közlemény szerint a Vénusz, azaz az Esthajnalcsillag 22-én közel hússzor fényesebb lesz, mint az égbolt legfényesebb csillaga, a Szíriusz (természetesen a Nap után). Emellett a Jupiter a tavaly őszi földközelsége után még mindig meghatározó fényességgel uralja az esti égboltot.

Az égitestek együttállásáról és annak megfigyeléséről részletes blogbejegyzés olvasható a Svábhegyi Csillagvizsgáló Univerzum hírei blogoldalon.

Nem "evilági" üstökös közelítette meg a Napot: elképesztő felvétel készült róla

A kutatók nemrégiben egy feltehetően másik naprendszerből érkező üstököst vettek észre, ami nagyon közel került a Naphoz.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük