A boldogság 6 mutatója a szakértő szerint: a boldogtalanságra utaló jeleket is sorolta

Vajon valóban boldog ember vagy? Ezekből tudhatod a szakértő szerint.

GettyImages-1220117316
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A boldogság különös természetű, elképesztően sokarcú valami: lehet pillanatnyi vagy tartós, lehet megérdemelt, jöhet könnyen vagy nehezen, és mindenki életében más kell hozzá.

Akárhogy is, egy biztos: nincs ember, aki ne vágyna rá. A kérdés már csak az, vajon mikor érkezik el, és ha megérkezett, az ember képes-e felismerni. Bill Kavanagh terapeuta szerint 6 dolog van, amely a boldogsághoz kell. Ha ezek megvannak, és ezekben az ember magára ismer, akkor bátran mondhatja magát boldog embernek.

A boldogság mutatói

Hála

Ha valaki elégedettséget érez mindazzal kapcsolatban, amije van, boldog ember lehet. Az azonban, aki mindig elégedetlenkedik, és a száját gyakrabban hagyják el olyan mondatok, hogy mire lenne még szüksége a boldogsághoz, az nem a jelenben él, és nem is boldog abban - csak álmodozik róla.

Kedvesség

Nagyon egyszerűen hangzik, pedig aki szívből mosolyog, és időről időre szívesen segít másoknak, az jó eséllyel boldog, hiszen ezekhez a dolgokhoz, tettekhez pozitív érzések társulnak. Mindkettőhöz szerotonin, vagyis boldogsághormon-termeléssel jár, ezért ennek kémiai háttere is van.

Megbocsátás

Nem könnyű, de mindig adódik az életben olyan helyzet, amikor az embernek meg kellene bocsátania. Ez nem mindig sikerül, ám akinek mégis, az képes az elengedésre, ezáltal könnyebben lép tovább, és felszabadultabb életet élhet.

A pillanatok értékelése

Az igazi boldogság a szakértő szerint akkor érkezik el, amikor valaki képes lassítani az életén, és képes megélni, kiélvezni bizonyos jó pillanatokat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szenvedélyeink fogságában - Az addikció és a kontrollvesztés pszichológiája

A Femina Klub júniusi vendége Dr. Zacher Gábor toxikológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között a kultúránkban hangsúlyosan jelen lévő függőségek kérdéseiről beszélget.

Zacher Gábor szerint, ha saját magunk elé tükröt tartunk, akkor 4-5 függőséget mindenki fel tudna sorolni. Igaz ez?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. június 5. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

A hit

Vannak olyan emberek, akik hisznek valakiben vagy valamiben, egy felsőbb hatalomban, erőben - nevezzük akár univerzumnak, Istennek vagy másnak -, aki vagy ami a világ dolgainak gördülését, az emberek életének alakulását befolyásolja. Olyanok is vannak, akik minden ilyesmit tagadnak, és ez is rendjén van, hiszen a hit az ember saját döntése.

A szakértő szerint azonban az, ha valaki olykor képes megfogalmazni, hogy annak, ami történik, pont úgy kell lennie, mert minden mindennel összefügg, és minden rendben van úgy, ahogy van, békében és boldogságban érezheti magát.

Mozgás

Végül a mozgás is fontos mutató, ugyanis akik rendszeresen mozognak, azok energikusabbak, mentálisan és érzelmileg is stabilabbak, és a depresszió is elkerülheti őket. Nem csoda, hiszen sport közben endorfin termelődik. Aki tehát rendszeresen mozog, jó eséllyel boldog ember lehet.

Így erősíthető az önszeretet

Nem csak az a szeretet számít, amit az ember mások felé tanúsít: az önszeretet legalább olyan fontos.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük