Ilyen jól néztek ki a bronzérmes magyar csapat ételei a Bocuse d'Or világdöntőjén: gyerekmenüt is készítettek
Gyönyörű fotók készültek a magyar csapat által főzött különleges ételekről. Ezek után garantáltan megnyalnád mind a tíz ujjad!

K  AP20230123243
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bronzérmes lett a Dalnoki Bence séf és Nyikos Patrik commis alkotta magyar csapat a Bocuse d'Or szakácsverseny világdöntőjén, amelynek eredményét a rendezvény második napján, hétfő este hirdették ki a franciaországi Lyonban. Az idei döntő győztese Dánia.

Gyönyörű fotók készültek a magyar csapat által főzött különleges ételekről. Ezek után garantáltan megnyalnád mind a tíz ujjad!

Bocuse d'Or 2023

A legnagyobb presztízsű nemzetközi szakácsversenyként számon tartott Bocuse d'Or világdöntőjét kétévente rendezik meg a névadó Paul Bocuse séf szülővárosában. Az idei világdöntőn vasárnap és hétfőn 24 nemzet csapata készíthette el fogásait.

A magyar Bocuse-csapat az európai válogatón elért második helyezéssel érkezett. A csapat élén Dalnoki Bence, a novemberben immár két Michelin-csillaggal értékelt Stand Étterem sous chefje állt, akinek munkáját Nyikos Patrik segítette commis-ként. A coach feladatait Széll Tamás látta el, míg a csapat elnöke Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke volt.

Brian Mark Hansen, a győztes dán csapat séfje (k), Filip August Bendi, a második helyezett norvég csapat séfje (b2) és Dalnoki Bence, a harmadik helyezett magyar csapat séfje (j) a világ legrangosabb szakácsversenye, a Bocuse d'Or (Arany Bocuse) világdöntőjének eredményhirdetésén Lyonban 2023. január 23-án. Jobbról a második Nyikos Patrik commis (kukta), jobbról a negyedik Széll Tamás coach.
Brian Mark Hansen, a győztes dán csapat séfje (k), Filip August Bendi, a második helyezett norvég csapat séfje (b2) és Dalnoki Bence, a harmadik helyezett magyar csapat séfje (j) a világ legrangosabb szakácsversenye, a Bocuse d'Or (Arany Bocuse) világdöntőjének eredményhirdetésén Lyonban 2023. január 23-án. Jobbról a második Nyikos Patrik commis (kukta), jobbról a negyedik Széll Tamás coach.
Fotó: Laurent Cipriani / MTI

A világdöntőt idén Dánia nyerte, második helyen Norvégia csapata végzett, az eddigi legerősebb szereplését jelentő bronzérmet pedig a magyar csapat vehette át.

A verseny legjobb commis-jának (segédjének) járó díjat Norvégia kapta, a legjobb tál Svédország, a legjobb tányértéma pedig Franciaország csapatáé lett.

Első alkalommal adták át a társadalmi elkötelezettség díjat, amelyet a mexikói csapat nyert el, és szintén először volt a versenynek gyermekzsűrije, amely Japánnak ítélte különdíját.

A Bocuse d'Or lyoni döntőjén hagyományosan két ételt kell elkészíteniük a csapatoknak: egy látványos tálat, amelyet először egyben, majd tányérra tálalva kell prezentálni, valamint egy eleve tányérra készült fogást.

A cikk az ajánló után folytatódik

A táltéma kötelező alapanyagai az ördöghal, a fekete kagyló és a Szent Jakab-kagyló voltak.

Formabontónak bizonyult a tányértéma, a csapatoknak ugyanis gyerekmenüt kellett készíteniük, három fogást 15 személyre. A fogások mindegyikében szerepelnie kellett a töknek, az előételnek vegánnak kellett lennie, a főételben pedig kötelezően tojás is szerepelt.

Idén rendhagyó módon egy gyerekzsűri is részt vett a versenyen. Őket azért hívták meg kóstolni és pontozni a versenyzőket, mert az idei verseny kiemelten fontos témája volt a gyermekétkeztetés.

A Mindmegette.hu összegyűjtötte a magyar csapat menüjét, amely így nézett ki:

Hideg sütőtökleves, sütőtökkel és petrezselyemmel töltött uborka, zabtejszínhab tormával és füstölt olajjal pácolt borsó:

Tükörtojás gombával, savanyúsággal, citromos kakukkfűvel és krémes tojássárgájával, mártás érlelt magyar sajttal, sütőtökkel és tökmagolajjal:

Vaníliás joghurtmousse sütőtökkel, almával, málnával töltve és sütőtökös piskóta, ropogós „föld” robbanó cukorkával, csokoládéval, mogyoró & citromos verbéna:

Ördöghal budapesti módra enyhén füstölt fésűkagylóval, sötét hínárral, citromos-túrós croutonnal. Kékkagyló-tortellini gulyásfűszerekkel:

Rózsa savanyított gyökérzöldségekből folyékony burgonyával, aromás fűszernövényekkel és érlelt sajttal:

Tokaji borzselé céklával, puha hagyma fekete borssal és kakukkfűvel ízesítve és ropogós jeruzsálemi articsóka:

Kékkagyló-tortellini gulyásfűszerekkel és szezonális zöldségekből készített raguval:

Angyalbögyörő és selyemsutty: tippelj, milyen népi ételek voltak ezek?

A mókás nevek valóban régi ételeket fednek. Tudod, miket?

Borítókép: Laurent Cipriani / MTI

Ezt is szeretjük