Ilyen jól néztek ki a bronzérmes magyar csapat ételei a Bocuse d'Or világdöntőjén: gyerekmenüt is készítettek
Gyönyörű fotók készültek a magyar csapat által főzött különleges ételekről. Ezek után garantáltan megnyalnád mind a tíz ujjad!

- Egy aduász darab, ami télen sem hiányozhat a ruhatárból: a fehér nadrág minden stílusban otthonosan mozog »
- Ultranőies és merész sminktrendek törnek az élre idén: 4 változás, aminek csak örülni lehet »
- A 43 éves Kate Hudson lenyűgözően szép volt a vörös szőnyegen: megmutatta nőies alakját, de nem esett túlzásba »

- VV Piros a kiesése után az RTL egyik sztárjával bújt össze: az ágyból posztoltak
- Hogy hívják Dr. Bubó asszisztensnőjét a rajzfilmben? 8 kérdés kedvenc meséinkről
- Ez a hét nő viselhet fehéret a pápa előtt - Másoknak tilos ilyenben találkozni vele
- Lovas Rozi ritkán látott férjével: János ilyen jóképű pasi
- Ennyi lépést kéne megtenni naponta a stroke ellen 60 éves kor felett
Bronzérmes lett a Dalnoki Bence séf és Nyikos Patrik commis alkotta magyar csapat a Bocuse d'Or szakácsverseny világdöntőjén, amelynek eredményét a rendezvény második napján, hétfő este hirdették ki a franciaországi Lyonban. Az idei döntő győztese Dánia.
Gyönyörű fotók készültek a magyar csapat által főzött különleges ételekről. Ezek után garantáltan megnyalnád mind a tíz ujjad!
Bocuse d'Or 2023
A legnagyobb presztízsű nemzetközi szakácsversenyként számon tartott Bocuse d'Or világdöntőjét kétévente rendezik meg a névadó Paul Bocuse séf szülővárosában. Az idei világdöntőn vasárnap és hétfőn 24 nemzet csapata készíthette el fogásait.
A magyar Bocuse-csapat az európai válogatón elért második helyezéssel érkezett. A csapat élén Dalnoki Bence, a novemberben immár két Michelin-csillaggal értékelt Stand Étterem sous chefje állt, akinek munkáját Nyikos Patrik segítette commis-ként. A coach feladatait Széll Tamás látta el, míg a csapat elnöke Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke volt.

A világdöntőt idén Dánia nyerte, második helyen Norvégia csapata végzett, az eddigi legerősebb szereplését jelentő bronzérmet pedig a magyar csapat vehette át.
A verseny legjobb commis-jának (segédjének) járó díjat Norvégia kapta, a legjobb tál Svédország, a legjobb tányértéma pedig Franciaország csapatáé lett.
Első alkalommal adták át a társadalmi elkötelezettség díjat, amelyet a mexikói csapat nyert el, és szintén először volt a versenynek gyermekzsűrije, amely Japánnak ítélte különdíját.
A Bocuse d'Or lyoni döntőjén hagyományosan két ételt kell elkészíteniük a csapatoknak: egy látványos tálat, amelyet először egyben, majd tányérra tálalva kell prezentálni, valamint egy eleve tányérra készült fogást.
A táltéma kötelező alapanyagai az ördöghal, a fekete kagyló és a Szent Jakab-kagyló voltak.
Formabontónak bizonyult a tányértéma, a csapatoknak ugyanis gyerekmenüt kellett készíteniük, három fogást 15 személyre. A fogások mindegyikében szerepelnie kellett a töknek, az előételnek vegánnak kellett lennie, a főételben pedig kötelezően tojás is szerepelt.
Idén rendhagyó módon egy gyerekzsűri is részt vett a versenyen. Őket azért hívták meg kóstolni és pontozni a versenyzőket, mert az idei verseny kiemelten fontos témája volt a gyermekétkeztetés.
A Mindmegette.hu összegyűjtötte a magyar csapat menüjét, amely így nézett ki:
Hideg sütőtökleves, sütőtökkel és petrezselyemmel töltött uborka, zabtejszínhab tormával és füstölt olajjal pácolt borsó:
Tükörtojás gombával, savanyúsággal, citromos kakukkfűvel és krémes tojássárgájával, mártás érlelt magyar sajttal, sütőtökkel és tökmagolajjal:
Vaníliás joghurtmousse sütőtökkel, almával, málnával töltve és sütőtökös piskóta, ropogós „föld” robbanó cukorkával, csokoládéval, mogyoró & citromos verbéna:
Ördöghal budapesti módra enyhén füstölt fésűkagylóval, sötét hínárral, citromos-túrós croutonnal. Kékkagyló-tortellini gulyásfűszerekkel:
Rózsa savanyított gyökérzöldségekből folyékony burgonyával, aromás fűszernövényekkel és érlelt sajttal:
Tokaji borzselé céklával, puha hagyma fekete borssal és kakukkfűvel ízesítve és ropogós jeruzsálemi articsóka:
Kékkagyló-tortellini gulyásfűszerekkel és szezonális zöldségekből készített raguval:
Angyalbögyörő és selyemsutty: tippelj, milyen népi ételek voltak ezek?
A mókás nevek valóban régi ételeket fednek. Tudod, miket?
Borítókép: Laurent Cipriani / MTI