Ha fáj a torkod, ezeket az ételeket jobb elkerülni: ronthatnak a tüneteken
A panasz csökkentése érdekében torokfájás esetén érdemes lehet tartózkodni ezektől az élelmiszerektől.

torokfájás
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A téli hónapokban sokan szenvednek torokfájástól. A panasz olykor napokig kitart, nem túl erős, de folyamatos kellemetlenséget jelent, ami nehezíti a nyelést, és rányomhatja a bélyegét a hangulatra is. 

A fájdalom egyes ételek, italok fogyasztásakor tovább fokozódhat, a gyorsabb gyógyulás és az irritáció elkerülésének érdekében ilyenkor jobb mellőzni őket. 

Torokfájás esetén kerülendő élelmiszerek

A torokfájás gyakori panasz, jellemzője, hogy nyelésre, beszédre rosszabbodik, és néhány napon belül általában magától is elmúlik. A leggyakrabban valamilyen vírusfertőzés, nátha vagy influenza áll a hátterében. Kísérheti a nyirokcsomók duzzanata, köhögés, gyengeség, láz és fejfájás is.

A megelőzés legjobb módja a kórokozók elkerülését célzó alapvető higiénés előírások betartása. Ha viszont már megvan a baj, a legjobb kezelés a pihenés és a megfelelő folyadékpótlás. Segíthet a lakás levegőjének párásítása is, ha szükséges. Az sem árt, ha ilyenkor különös gondot fordítasz a táplálkozásodra, így elkerülheted az irritációt fokozó élelmiszereket. 

Ropogtatnivalók

A ropogós nassolnivalók, ropik, chipszek, kekszek tovább fokozhatják a torok irritációját, érdes felszínük felsértheti a nyálkahártyát. A panasz meglétekor érdemesebb a puhább falatok mellett letenni a voksot. 

Citrusfélék

A narancs, a citrom és a grapefruit tele van C-vitaminnal, ami a betegségek megelőzésében és kezelésében is hasznos. Ugyanakkor a citrusfélék savassága nem nyugtatja a fájó torkot. 

Paradicsom

A paradicsom szintén a savas ételek közé tartozik, hogy provokálja-e a tüneteket, az az egyéni érzékenységtől függ. A refluxszal küzdőknek sem ajánlják általában a fogyasztását, mert fokozhatja a gyomorégést, irritálhatja a nyelőcsövet. 

Fűszeres ételek

Az erősen fűszeres ételek, különösen a csípős fogások, szószok fokozhatják a panaszokat, így a torokfájással terhelt napokon jobb lehet mellőzni őket. Az egyéni érzékenység azonban itt is döntő, az, aki nem érzékeny rájuk, ekkor is fogyaszthatja őket.  

A cikk az ajánló után folytatódik

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

A fenti ételek mellett érdemes a kávétól és az alkoholtól való tartózkodás is, ezek ugyanis fokozhatják a torok nyálkahártyájának dehidratációját, és gyakran annak szárazsága okozza a kellemetlenséget.

Mit érdemes fogyasztani?

A toroknyugtató italok és élelmiszerek ugyanakkor segíthetnek a panaszok enyhítésében. Ide tartoznak a meleg italok és levesek, a koffeinmentes tea mézzel, sőt a hideg finomságok, így például a jégkrém is. A bőséges folyadékpótlás gondoskodik a nyálkahártya nedvességéről. Száraz nyálkahártya esetén a torokcukorkák jó hatásfokkal vethetők be. Szintén hasznos lehet a régi praktika, a sós vizes gargalizálás is. Ez utóbbihoz keverj el fél teáskanál sót két deci meleg vízben. 

Így tisztítsd meg a tüdőd a felesleges váladéktól

A tüdőt károsító toxikus anyagok mellett problémát jelenthet az is, hogy a modern életforma, a görnyedt testtartás szintén rontja a mellkas tágulását, ezáltal pedig a légzés hatékonyságát. Így aztán a szerv átszellőztetését, a légzőizmok erősítését célzó gyakorlatok a dohányzóknak, ülőmunkát végzőknek, egyébként egészséges személyeknek is hasznosak lehetnek.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük