Bajt okozhatsz, ha nem megfelelően adományozol élelmiszert: összegyűjtötték a legfontosabb tudnivalókat
Élelmiszert adományozni nagyon fontos és jó dolog, de ha ezt nem megfelelően teszi az ember, még bajt is okozhat vele.

- A legfontosabb vitaminok, melyek támogatják a bőr szépségét, egészségét: így használd őket a bőrápolásban »
- Csodás, stílusos nő Almodóvar múzsája, az 58 éves Rossy de Palma: a ruhái éppolyan karakteresek, mint ő maga »
- Marad a népszerű trend, jöhet minden, ami kockás: ilyen sokféleképpen variálható a divatos minta »

- Lovas Rozi ritkán látott férjével: János ilyen jóképű pasi
- Hogy hívják Dr. Bubó asszisztensnőjét a rajzfilmben? 8 kérdés kedvenc meséinkről
- VV Piros a kiesése után az RTL egyik sztárjával bújt össze: az ágyból posztoltak
- Ez a hét nő viselhet fehéret a pápa előtt - Másoknak tilos ilyenben találkozni vele
- Melyik magyar város vasútállomása van a képen? 8 kérdés, ami sokakat zavarba hoz
Élelmiszert adományozni nagyon fontos és jó dolog, de ha ezt nem megfelelően teszi az ember, még bajt is okozhat vele.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja összegyűjtötte a biztonságos élelmiszer-adományozás legfontosabb tudnivalóit - hívta fel a figyelmet a hatóság szerdán az MTI-nek küldött közleményében.
A biztonságos élelmiszer-adományozás tudnivalói
A Nébih kiemelte, a legalapvetőbb szabály, hogy az adományba legális kereskedelemben vásárolt, a gyártói ajánlásoknak megfelelően tárolt, magyar nyelvű felirattal ellátott, eredeti, bontatlan és sértetlen csomagolású élelmiszerek kerüljenek.
Leginkább ajánlott a tartós, vagyis minőségmegőrzési idővel jelölt élelmiszereket adományozni, erre legideálisabb termék a liszt, a cukor, a rizs, az étolaj, a száraztészta, a konzervek, a száraz hüvelyesek, tartós tej, csokoládé, édes és sós tartós sütemények - írják a közleményben.
Hangsúlyozták, hogy a friss fogyasztású, romlékony élelmiszerek a lejárati idő után egészségügyi ártalmat okozhatnak, ezért lejárt fogyaszthatósági idővel jelölt ilyen élelmiszert egyáltalán ne adományozzanak.

Tartós termékeknél - konzerv, száraztészta, csokoládé - a minőségmegőrzési idő lejárta nem feltétlenül jelenti azt, hogy az élelmiszert ki kell dobni, az még a lejárat után is biztonságos marad. Épp ezért - részben az élelmiszerpazarlás elleni küzdelem jegyében - az idei évtől EU-s szinten adományozhatóvá váltak a lejárt minőségmegőrzési idejű élelmiszerek - írják a közleményben.
A Nébih közleményében kitért arra, hogy hűtést igénylő vagy fagyasztott élelmiszert nem ajánlott adományozni, csak akkor, ha minden szakaszban - például az átadás során és azt követően is - biztosítottak a biztonságos tárolási körülmények.
A saját készítésű ételek esetében fokozottan kell ügyelni a személyi higiéniára, az eszközök és a konyha tisztaságára. Célszerű egy cédulán feltüntetni a készítés idejét, valamint a felhasznált alapanyagokat, de legalábbis az allergiát okozó összetevőket - közölte a Nébih.
Kupakgyűjtés: pontosan hogyan is lesz pénz belőle?
Érdemes gyűjteni a kupakokat?
Képek: Getty Images Hungary
OLVASD EL EZT IS!

- jótékonyság
- jótékonykodás