Bajt okozhatsz, ha nem megfelelően adományozol élelmiszert: összegyűjtötték a legfontosabb tudnivalókat
Élelmiszert adományozni nagyon fontos és jó dolog, de ha ezt nem megfelelően teszi az ember, még bajt is okozhat vele.

GettyImages-1368958566
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Élelmiszert adományozni nagyon fontos és jó dolog, de ha ezt nem megfelelően teszi az ember, még bajt is okozhat vele.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja összegyűjtötte a biztonságos élelmiszer-adományozás legfontosabb tudnivalóit - hívta fel a figyelmet a hatóság szerdán az MTI-nek küldött közleményében.

A biztonságos élelmiszer-adományozás tudnivalói

A Nébih kiemelte, a legalapvetőbb szabály, hogy az adományba legális kereskedelemben vásárolt, a gyártói ajánlásoknak megfelelően tárolt, magyar nyelvű felirattal ellátott, eredeti, bontatlan és sértetlen csomagolású élelmiszerek kerüljenek.     

Leginkább ajánlott a tartós, vagyis minőségmegőrzési idővel jelölt élelmiszereket adományozni, erre legideálisabb termék a liszt, a cukor, a rizs, az étolaj, a száraztészta, a konzervek, a száraz hüvelyesek, tartós tej, csokoládé, édes és sós tartós sütemények - írják a közleményben.

Hangsúlyozták, hogy a friss fogyasztású, romlékony élelmiszerek a lejárati idő után egészségügyi ártalmat okozhatnak, ezért lejárt fogyaszthatósági idővel jelölt ilyen élelmiszert egyáltalán ne adományozzanak.

GettyImages-1318879407
Fotó: FilippoBacci / Getty Images Hungary

Tartós termékeknél - konzerv, száraztészta, csokoládé - a minőségmegőrzési idő lejárta nem feltétlenül jelenti azt, hogy az élelmiszert ki kell dobni, az még a lejárat után is biztonságos marad. Épp ezért - részben az élelmiszerpazarlás elleni küzdelem jegyében - az idei évtől EU-s szinten adományozhatóvá váltak a lejárt minőségmegőrzési idejű élelmiszerek - írják a közleményben.

A Nébih közleményében kitért arra, hogy hűtést igénylő vagy fagyasztott élelmiszert nem ajánlott adományozni, csak akkor, ha minden szakaszban - például az átadás során és azt követően is - biztosítottak a biztonságos tárolási körülmények.

A saját készítésű ételek esetében fokozottan kell ügyelni a személyi higiéniára, az eszközök és a konyha tisztaságára. Célszerű egy cédulán feltüntetni a készítés idejét, valamint a felhasznált alapanyagokat, de legalábbis az allergiát okozó összetevőket - közölte a Nébih.

Kupakgyűjtés: pontosan hogyan is lesz pénz belőle?

Érdemes gyűjteni a kupakokat?

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük