Kupakgyűjtés: pontosan hogyan is lesz pénz belőle?
Érdemes gyűjteni a kupakokat?

muanyag-kupakok-szines
beauty and style
Top olvasott cikkek

Néhány évvel ezelőtt még úton-útfélen találkozhattunk kupakgyűjtő akciókkal, de ma sem számít ritkaságnak, ha valaki rászorulóknak, nehéz anyagi helyzetben lévő családoknak, műtétre váróknak próbál segíteni ilyen módon.

Iskolákban, kollégiumokban, munkahelyeken vagy épp az internetet segítségül hívva időről időre összefognak emberek, hogy nagyobb mennyiségű műanyag kupak összegyűjtésével adományt kalapozzanak össze.

Kupakgyűjtés: hogyan lesz pénz belőle?

A műanyag kupakokat hulladékfeldolgozó cégek vásárolják fel. A hőre lágyuló kupakokat átválogatják, darálják, majd regranulálást követően másodnyersanyag válik belőlük. Sok minden készülhet belőlük újrahasznosítás során, például öntözőkanna, spatula, tárolóedény, lapát.

A műanyag kupakokat a legtöbb cég 20-60 Ft/kg-os áron veszi át. Egy kupak súlya nagyjából 3 gramm. Vagyis ahhoz, hogy jelentősebb pénz összegyűljön belőle, több tonnányi kupakra van szükség. Ha 60 Ft/kg-mal számolunk, egy kétmillió forintos adományhoz 33 tonna kupakot kell összegyűjteni - ez több mint 11 millió kupakot jelent. Meglehetősen nehezen gyűlik tehát össze pénz a kupakokból. Ráadásul az összegyűjtött kupakok szállítási költségéről még nem is beszéltünk. Kicsit megkönnyítheti az adományozást, ha valamilyen cég beáll a gyűjtés mögé, és plusz anyagi támogatást ad hozzá, esetleg maga a műanyag-felvásárló az, és hajlandó magasabb összeget fizetni a kupakok kilójáért. Ha azonban nem sikerül ilyen támogatót találni az adományozáshoz, a kupakgyűjtésnek inkább környezetvédelmi szempontból van haszna.

A cikk az ajánló után folytatódik

DIY-ötletek PET-palackokhoz

Bár környezetvédelmi szempontból szerencsésebb, ha egyáltalán nem vásárolsz PET-palackot, ha mégis van otthon, akár magad is újrahasznosíthatod a következő kreatív módokon.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük