Bajt okozhatsz, ha nem megfelelően adományozol élelmiszert: összegyűjtötték a legfontosabb tudnivalókat
Élelmiszert adományozni nagyon fontos és jó dolog, de ha ezt nem megfelelően teszi az ember, még bajt is okozhat vele.
Élelmiszert adományozni nagyon fontos és jó dolog, de ha ezt nem megfelelően teszi az ember, még bajt is okozhat vele.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja összegyűjtötte a biztonságos élelmiszer-adományozás legfontosabb tudnivalóit - hívta fel a figyelmet a hatóság szerdán az MTI-nek küldött közleményében.
A biztonságos élelmiszer-adományozás tudnivalói
A Nébih kiemelte, a legalapvetőbb szabály, hogy az adományba legális kereskedelemben vásárolt, a gyártói ajánlásoknak megfelelően tárolt, magyar nyelvű felirattal ellátott, eredeti, bontatlan és sértetlen csomagolású élelmiszerek kerüljenek.
Leginkább ajánlott a tartós, vagyis minőségmegőrzési idővel jelölt élelmiszereket adományozni, erre legideálisabb termék a liszt, a cukor, a rizs, az étolaj, a száraztészta, a konzervek, a száraz hüvelyesek, tartós tej, csokoládé, édes és sós tartós sütemények - írják a közleményben.
Hangsúlyozták, hogy a friss fogyasztású, romlékony élelmiszerek a lejárati idő után egészségügyi ártalmat okozhatnak, ezért lejárt fogyaszthatósági idővel jelölt ilyen élelmiszert egyáltalán ne adományozzanak.
Tartós termékeknél - konzerv, száraztészta, csokoládé - a minőségmegőrzési idő lejárta nem feltétlenül jelenti azt, hogy az élelmiszert ki kell dobni, az még a lejárat után is biztonságos marad. Épp ezért - részben az élelmiszerpazarlás elleni küzdelem jegyében - az idei évtől EU-s szinten adományozhatóvá váltak a lejárt minőségmegőrzési idejű élelmiszerek - írják a közleményben.
A Nébih közleményében kitért arra, hogy hűtést igénylő vagy fagyasztott élelmiszert nem ajánlott adományozni, csak akkor, ha minden szakaszban - például az átadás során és azt követően is - biztosítottak a biztonságos tárolási körülmények.
A saját készítésű ételek esetében fokozottan kell ügyelni a személyi higiéniára, az eszközök és a konyha tisztaságára. Célszerű egy cédulán feltüntetni a készítés idejét, valamint a felhasznált alapanyagokat, de legalábbis az allergiát okozó összetevőket - közölte a Nébih.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Kupakgyűjtés: pontosan hogyan is lesz pénz belőle?
Érdemes gyűjteni a kupakokat?
Képek: Getty Images Hungary
OLVASD EL EZT IS!
- jótékonyság
- jótékonykodás