3 bizonyíték, hogy van élet a Földön kívül

Ha földönkívüliekre még nem is bukkantak a kutatók, több bizonyíték is alátámasztja az elméletet, hogy van élet a Földön kívül is.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mióta világ a világ, szeretnénk hinni, hogy nem vagyunk egyedül a világegyetemben. Sőt, az lenne a furcsa, ha csupán a kék bolygón létezne élet.

Miért ne élhetnének az univerzum más részein is hozzánk hasonló teremtmények? Íme, néhány bizonyíték a földönkívüli élet létezésére.

Bizonyíték az üstökösökből

Néhány évvel ezelőtt egy glicin nevű, meglehetősen egyszerű aminosavat fedeztek fel a bolygónk mellett elhaladó számos üstökös egyikében. Ez a különleges fehérjealkotó anyag megtalálható az emberi szervezetben, de tömegesen alkalmazza az élelmiszeripar is, például a joghurtkészítésben fontos szerepet játszó élesztőbaktériumok táplálékaként.

Az, hogy a glicint egy másik égitestben is megtalálták, talán arra lehet bizonyíték, hogy az élet csírája máshonnan érkezhetett a bolygónkra.

Hogy honnan, abban a tudósok még bizonytalanok, inkább óvatosan csak annyit mondanak, hogy az aprócska építőkövek mindenhol jelen vannak a világűrben, de csak kevés helyen találnak megfelelő körülményeket az élet kialakulásához.

Ma is érkeznek mikroorganizmusok

Ahogyan finomodnak az észlelési technikáink, úgy találunk egyre több nyomot a földönkívüli élet létezésére. A közelmúltban indiai tudósok bukkantak különféle mikroorganizmusokra - vagyis szabad szemmel nem látható élőlényekre -, mégpedig a bolygónk felszínétől 41 kilométeres magasságban. Ez már közel van a sztratoszféra felső határához, kizárt dolog tehát, hogy a mikrobák természetes úton, például a szél segítségével jutottak el oda.

De kizárhatóak a különféle emberi tevékenységek is, hiszen a repülőgépek csupán tíz kilométeres magasságban közlekednek, ami nagyon messze van a kis élőlények lelőhelyétől. Megint csak egy lehetőség maradt: felülről érkeztek, és ennyi erővel bármelyik bolygón kiköthetnek, és akkor már csak egy aprócska szikra szükséges ahhoz, hogy az élet utat törjön magának.

Európa, az új Föld

A világmindenség kutatása közben már jó néhány olyan égitestre bukkantak a tudósok, mely alkalmas lehet a földönkívüli életre. Ilyen a Naprendszer ötödik bolygójának számító - vagyis a Marson túl elhelyezkedő - Jupiter egyik holdja is, az Európa. Ennek felszínét jég borítja, mely alatt viszont óceán hullámzik, és a tudósok szerint elképzelhetetlen, hogy a vízben ne legyenek élőlények.

Fotó: www.wikimedia.org

Természetesen nem bálnákról vagy különféle halakról van szó, sokkal inkább olyan primitív szervezetekről, melyek napfény nélkül is képesek életben maradni.

Olasz kutatók kénnyomokat is találtak az Európán, ezek pedig általában baktériumok jelenlétére utalnak. Egy dolog tehát valószínűnek tűnik: az élet csírái már máshol is kialakultak, ráadásul viszonylag közel. Így aztán könnyen elképzelhető, hogy messzebb már sokkal fejlettebb élőlények élnek.

Ezt is szeretjük