Emberi alak jelent meg a világűrben - A Hubble teleszkóp lefotózta

Az űrkutatás során folyton újabb és újabb rejtélyekkel találkoznak a tudósok. Ismerj meg néhányat!

beauty and style
Top olvasott cikkek

Az emberiséget a kezdetektől foglalkoztatta az univerzum. Már a régi idők tudósai is dolgoztak azon, hogy kiderítsék, milyen alakú a Föld, milyen kapcsolatban áll a Holddal és a Nappal, továbbá mit is rejthet pontosan az emberi ésszel felfoghatatlan méretű, sötét világűr.

Bár az űrkutatás csak igen lassan tudja megválaszolni a legnagyobb kérdéseket, számos eredményre jutott már, melyek újra és újra lendületet adtak - és még több kérdéssel találkozott, amelyek szintén megválaszolásra várnak.

Ilyen például a piramisok rejtélye a Marson, illetve az a rejtélyes emberforma, mely egy csillag születésénél rajzolódott ki egyértelműen.

A Sas-ködben megjelenő emberi alak rejtélye

Amióta a Hubble űrteleszkópot útjára indították, olyan mesés felvételeket láthat bárki a világűrből, amilyeneket addig soha. Csillagok halálának, galaxisok táncának és új égitestek születésének lehetünk tanúi az elképesztő pillanatfelvételeknek köszönhetően. A Sas-ködről is a Hubble készítette azt a felvételt, mely azonnal a világ figyelmének középpontjába került. Ám nem csak szépsége miatt.

Amikor az ominózus képet - mely a tudósok szerint minden bizonnyal egy új csillag születését örökíti meg a Sas-köd gázfelhői között - bemutatták a CNN egyik műsorában, telefonhívások százai érkeztek azonnal a televízió szerkesztőségébe: rengetegen állították, hogy egy jól kivehető, emberi arcot láttak a fotón, mely a gázfelhőkből rajzolódik ki.

A Sas-ködről készült ominózus fotón - jobbra - tisztán látszik a kerek arc. Fotó: popsci.com

Amikor a felvétel színeit ezután kiigazították, nem csupán egy arc, hanem egy egész emberi alak jelent meg. A tudósok azóta sem tudták megmagyarázni a jelenség okát.

Illúzió is lehet
A pareidolia létező jelenség: olyan érzet, mely véletlenszerű, bizonytalan ingereket valósnak és tisztán kivehetőnek tüntet fel. A legismertebb példa a jelenségre a felhőkben látott állatok képe, az emberi alakzatok felfedezése a Holdon, vagy az, amikor valaki rejtett üzeneteket hall egy visszafelé játszott lemezen. A szó görög eredetű: a para, azaz rendellenes, illetve az eidolon, azaz kép szó összetételéből alakult ki.
Forrás: Wikipédia.

Arcformák és piramisok a Marson

A tudósokat jó ideje foglalkoztatja a kérdés, hogy létezik-e élet a Földön kívül. A Mars is a figyelmük középpontjába került, melyről feltételezik, hogy több szempontból is hasonlóságot mutat Földünkkel.
Emellett a vörös bolygó számos konspirációs teória főszereplője is. Többen úgy vélik, hogy létezik élet a Marson, melyről a NASA kutatói is tudnak, csupán mindent megtesznek annak érdekében, hogy leplezzék az erre utaló nyomokat.

A Mars felszíne és a rejtélyes alakzatok. Fotó: listverse.com

Az ilyen és ehhez hasonló elméletekre olyan, a Mars felszínéről készült felvételek adnak okot, melyeken megmagyarázhatatlan alakzatok láthatók. Az egyik ilyen felvételen például egy emberi arc rajzolódik ki, egy másikon az egyiptomi piramisokhoz hasonló formák láthatók. Míg akad olyan is, melyen egy majomra emlékeztető alak látható egy szikla peremén.

Az emberi fantázia határtalan, ám miközben a kutatók tagadják az említett felvételekkel kapcsolatos feltételezéseket, elismerik, hogy hisznek például abban, hogy egykor minden bizonnyal óceánok borították a Mars felszínét, és nem tartják valószínűtlennek, hogy létezhet élet a vörös bolygón.

A megmagyarázhatatlan sötét energia

A sötét energia ma is az univerzum legrejtélyesebb jelensége, legfőképpen azért, mert úgy hiszik: mindenhol jelen van, és magyarázatot adhat a gravitáció szabálytalanságaira.

A gravitáció törvénye szerint az olyan hatalmas objektumok esetében, mint a galaxisok csoportja, az egyes galaxisoknak és bolygóknak a gravitációs erő miatt közelíteniük kellene egymáshoz, és a közelükben lévő galaxisokat és égitesteket is magukhoz vonzani.

Ám egészen más történik: a galaxisok a valóságban tényleg mozognak, csakhogy éppen távolodnak egymástól. A távolodás oka az univerzum szédületes sebességgel történő tágulása. Hogy megválaszolhassák a tágulás kérdésének okát, a kutatók megalkották a sötét energia elméletét. Eszerint a sötét energia éppen ellenkező hatást fejt ki, mint a gravitáció: a tárgyak vonzás helyett éppen taszítják egymást.

Matematikai számítások szerint, ha a sötét energia valóban létezik, az univerzum 74%-át teszi ki. Így lehet, hogy képes felülírni a gravitáció szabályait, és az univerzum tágulását idézi elő. Mivel azonban a mai napig nem tudták tényekkel alátámasztani a sötét energia létezésének elméletét, a kérdés egyelőre a tudomány egyik legnagyobb rejtélye.

OLVASD EL EZT IS!

videk
  • tudomány
  • érdekességek a világból

Rejtélyes UFO-esetek, melyeket nem tudtak cáfolni

Ezt is szeretjük