Egyszerűbb lesz az ügyintézés a kormányablakokban: kényelmes újítást vezetnek be

Az új, biometrikus aláírás kényelmes hitelesítési lehetőséget teremt.

digitalis-alairas
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egyszerűbb ügyintézésre nyílik lehetőség a kormányablakokban az új típusú, aláírásminta-alapú hitelesítéssel - közölte Budapest Főváros Kormányhivatala. Mint írták, a közigazgatás adminisztratív terheinek csökkentése érdekében vezetik be az ügyintézési folyamatokban az aláírásminta-alapú hitelesítést.

A fejlesztés lehetővé teszi a napjainkban legelterjedtebb - dokumentumhitelesítésre használt - kézi aláíráson alapuló, új, elektronikus hitelesítési forma kialakítását és bevezetését a kormányablakokban. Hozzátették: az új rendszerben használt aláírásmintán alapuló működés az aláírás képének alkalmazásán kívül annak ellenőrzését is jelenti.

A biometrikus aláírásminta esetében titkosított formában rögzítik és tárolják a kézjegy minden fizikai jellemzőjét, többek között az írás sebességét, az érzékelt nyomásadatokat és azt is, hogy hányszor és mikor emelte fel a tollat az aláíró. A biometrikus aláírások összehasonlítása során ezeket a jellemzőket ellenőrzi a rendszer, nem az aláírás képét.

A kormányhivatal tájékoztatása szerint az új biometrikus aláírás - egyszeri regisztráció után - kényelmes hitelesítési lehetőséget teremt a személyes ügyintézések során, így azok az ügyfelek is élvezhetik a papírmentes ügyintézés előnyeit, akik eddig nem rendelkeztek digitális aláírással vagy ügyfélkapu-regisztrációval.

A cikk az ajánló után folytatódik

Tudatták azt is, hogy szeptember 6-tól 32 ügytípus intézhető ezzel a rendszerrel, a kormányablakokban és meghatározott kormányhivatali ügyfélszolgálati pontokon - a több mint 3 ezer ügyintézői munkaállomásra - kihelyezett aláírópadok segítségével. Jelezték: a biometrikus aláírással intézhető ügytípusok száma folyamatosan bővül majd.

Fotók: Getty Images

Híres emberek aláírása

A híres kézjegyeket mindenki szívesen nézegeti: megmutatjuk, hogy írt alá Disney, Mozart vagy épp Gandhi.

Ezt is szeretjük