Mit kér az ELMŰ adás-vétel, költözés és bérbeadás esetén? 15 napon belül intézkedni kell
15 nap áll rendelkezésre, hogy elintézzük a szükséges teendőket, ha megváltozik a felhasználó.

elmu-ugyintezes
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Adásvétel, új albérletbe költözés és bérbeadás esetén nem szabad megfeledkezni a közművek átiratásáról.

Ha változik a fogyasztó személye, azt 15 napon belül be kell jelenteni a szolgáltatónál. Lakásvásárlás esetén ezt a vevő intézi általában, kiadás esetén viszont a tulajdonos.

Hogyan kell eljárni?

Az ügy intézésére sor kerülhet személyesen és online is. Az E.ON csoporthoz tartozó ELMŰ és ÉMÁSZ honlapján olvasható útmutató szerint internetes eljárás esetén a fogyasztónak az Online ügyfélszolgálat menüpontban kell belépnie, majd a Bejelentések / Fogyasztó változás pontban elindítani a szerződéskötési igényt.

Az új szerződéshez más és más dokumentumokat kérnek mellékelni attól függően, hogy a felhasználó személye miért változik. Ha személyesen intézkedik, az ügyfélnek, leendő ügyfélnek ezeket az iratokat magával kell vinnie, eredeti és fénymásolt formában, ha pedig online bonyolítja a folyamatot, akkor be kell őket szkennelnie, és így csatolni.

Adásvétel esetén

Ha a fogyasztó személye adásvétel miatt változik, a módosulás bejelentésekor a következő dokumentumokat szükséges csatolni:

- a mindkét fél által aláírt Átadás-átvételi jegyzőkönyvet a fogyasztásmérő gyári számával, az átadás-átvételkori dátummal, az akkori mérőállással, az átadó és az átvevő adataival illetve hiteles aláírásával,

-szükséges egy 30 napnál nem régebbi tulajdoni lap is, melyre a tulajdonjogot már bejegyezték, vagy az széljegyre került, illetve

- ha nem egy, hanem több tulajdonos, illetve haszonélvező is van, akkor hozzájáruló nyilatkozat szükséges a szerződéskötéshez. 

Amennyiben albérletté váló új építésű társasházi ingatlanról van szó, elég az a tulajdoni lap, amelyen széljegyen szerepelnek a tulajdonosok.

Ha az albérlő személye változik

Ha egy ingatlan albérlőjének személye változik, ugyancsak szükséges néhány dokumentumot csatolni:

- a mindkét fél által aláírt Átadás-átvételi jegyzőkönyvre, a fogyasztásmérő gyári számával, az átadás-átvétel dátumával, és akkori mérőállással, az átadó és az átvevő személyes adataival, valamint hiteles aláírásával ellátva,

- kérik a 30 napnál nem régebbi tulajdoni lapot is, melyre a tulajdonjogot már bejegyezték, vagy széljegyre került,

- végül pedig szükség lesz a bérleti szerződés másolatára is.

Ha a bérleti szerződés nem rendelkezik a szolgáltatókkal történő szerződéskötésről, akkor a tulajdonosok és haszonélvezők aláírásával ellátott Hozzájáruló nyilatkozatra lesz szükség a szerződéskötéshez.

A cikk az ajánló után folytatódik

Örökösödés esetén

Nemcsak új albérlő beköltözése vagy adásvétel esetén szükséges a fogyasztó személyének változását bejelenteni, hanem ingatlan öröklése esetén is, hiszen halálesetet követően is fogyasztóváltozás történik. Ilyenkor az örökösnek ugyancsak 15 napon belül intézkednie kell, hogy a családon belüli névátírás megtörténhessen:

- kérik csatolni a 30 napnál nem régebbi tulajdoni lap másolatát, melyre a tulajdonjogot már bejegyezték, vagy széljegyre került,

- szükséges a halotti anyakönyvi kivonat másolata,

- az aktuális mérőállás bejelentése, illetve,

- ha még nem történt meg a hagyaték átadása, az ügyfél írásos nyilatkozatára (Örökös nyilatkozat) is szükség van arról, hogy várhatóan örökössé válik, és az ingatlant lakni, használni, avagy fenntartani fogja.

Amennyiben több örökös, több tulajdonos vagy több haszonélvező is van, úgy az ő írásos hozzájárulásuk is szükséges (Hozzájáruló nyilatkozat) az új szerződés megkötéséhez.

Az E.ON csoporthoz tartozó ELMŰ és ÉMÁSZ cikkünkben alapul vett tájékoztatója a fővárosra, Pest megyére, illetve az észak-magyarországi megyékre, Nográd-, Borsod-Abaúj-Zemplén-, valamint Heves-megyére vonatkozik. Az eljárás azonban az ország többi áramszolgáltatója esetében sem térhet el, mivel ugyanazon jogszabályi feltételeken alapszik.

Forrás: elmuemasz.hu

Imádni való miniházak

Egy ilyen kicsi házban a rezsi sem lesz akkora: beköltöznél?

Ezt is szeretjük