Új módszer jöhet a chip helyett: kíméletesebben azonosítanák a kutyákat
Egy kínai cég a négylábúak fájdalommentes azonosítási módszerét teszteli, ami nemsokára leválthatja a beültethető chipet.

kutya
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az ebtartók bizonyára jól tudják, hogy 2013 óta már Magyarországon sem döntés kérdése, hanem kötelező előírás a mikrochip beültetése, melynek lényege a kedvencek chip alapján történő regisztrációja.

A chip egy rizsszemméretű eszköz, amit a nyak bal oldalán a bőr alá helyeznek, és bár nincs káros hatása a kutya egészségére, lehetnek kockázatai, azaz néha előfordulhat, hogy nem működik a jeladó, vagy elcsúszik a szerkezet a testében. A kínai Megvii vállalat ezért sokkal egyszerűbb azonosítóeljárást alkalmazna, melynek köszönhetően nem kerül áramkör a kutyák bőre alá. 

Beültethető chip helyett orrlenyomat-olvasás

A hírt az Abacus News hozta le elsőként, miszerint a cég jelenleg is teszteket végez a módszer tökéletesítésére: a technológia lényege, hogy algoritmusok segítségével beazonosítsák a kutyákat az orrlenyomatuk alapján, méghozzá az okostelefon kamerájával és a direkt erre a célra kitalált telefonos applikációval. A fejlesztők szerint a módszer leginkább az emberi ujjlenyomat-olvasáshoz hasonlít.

Embert ujj-, kutyát orrlenyomatáról

Az All Pet News szerzője szerint, ahogy az emberek beazonosíthatók az ujjlenyomatukról, úgy a kutyák is az orrlenyomatukról. Az ebeknek ugyanis teljesen egyedi az orrlenyomatuk, ami közelről nézve éppen olyan apró barázdákból áll, mint amilyenek az emberi ujjakon megfigyelhetők. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Még a chip és az orrlenyomat-leolvasó bevezetése előtt a kutyatalpakon lévő párnalenyomat olvasásával is próbálkoztak, ám ez végül pontatlannak bizonyult. Így maradt az orrlenyomat, ami nagy segítség lehet a jövőben. Annál is inkább, mivel a cég jelentése szerint az algoritmusok kilencvenöt százalékos pontossággal dolgoznak, és mostanáig tizenötezer kutyának segítettek  hazatalálni.

2019 legjobb kutyás fotói

2019-ben közel hétezren csatlakoztak az eseményhez több mint hetven országból: többek között Brazíliából, Kanadából, az USA-ból, Kínából, Oroszországból, Ausztráliából és Új-Zélandról. Összesen hat kategóriában lehetett benevezni a blökiket, a szervezők pedig külön díjazták a 12-17 év közötti kutyákat, a 11 év alattiakat, valamint a terápiás-segítő kutyákat. Az idei év abszolút nyertese a svájci származású Denise Czichocki és kutyusa, a 14 éves podenco, Merlin. De természetesen minden induló imádni való.

Képek forrása: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük