Újratanult beszélni a nő a szélütése után, de amikor megszólalt, óriási volt a döbbenet

A szavak megformálása körül gyökeresen megváltozott valami.

noi-szaj

Újra megtanult beszélni, de úgy tűnik, végleg elvesztette liverpooli akcentusát egy szélütésen átesett brit nő - olvasható a Liverpool Echo című lapban. A 69 éves Rose Griffith öt éve esett össze munkahelyén, egy liverpooli szupermarketben. Jobb oldala teljesen lebénult, beszédre pedig egyáltalán nem volt képes.

Az orvosok nem jósoltak sem testi, sem mentális felépülést a nőnek, aki szintén azt gondolta, hogy sosem fog tudni újra kommunikálni. Ez rettentően frusztrálta, de az intenzív rehabilitáció eredményeként mégis megtanult újra járni és beszélni. Amikor azonban kijöttek a száján az első szavak, az őszinte öröm igazi döbbenettel keveredett.

rose

Meglepetéssel tapasztalta, hogy orosz akcentusa lett a sajátos liverpooli helyett. Szerencséjére családja, és stroke-on átesett betegeket segítő szervezetek is melléálltak, hogy levetkőzze a megmagyarázhatatlan módon felvett orosz akcentust.

Ezzel nem értek véget a meglepetések

De ki tudja, hányféle nyelvjárást fog még kipróbálni az asszony, és visszatér-e az eredeti kiejtéséhez? Az újság szerint ugyanis még nem értek véget a meglepetések, mert az orosz akcentus hirtelen kelet-európaira, majd németre váltott. Az idegenakcentus-szindróma, bár nem ismeretlen, de nagyon ritka a világon. Jellemző tünete, hogy a páciens anyanyelvén, de idegen kiejtéssel kezd el beszélni. Kialakulásának oka kisebb fej- vagy agyi sérülés.

Rose Griffith immár beletörődött, hogy sosem nyeri vissza liverpooli akcentusát, amelyre nagyon büszke volt, de mint mondta, nem is ez a lényeg, hanem az, hogy újra tud beszélni - írja a lap.

(Képek: Getty Images Hungary.)

A cikk az ajánló után folytatódik

Nézd meg ezt is - Nagyi Paint-rajzai

Conchát az unokái lepték meg egy számítógéppel, és bár eleinte adódtak nehézségek, az idős hölgynek szemernyi kétsége sem lehet afelől, hogy bizony, őstehetséggel áldotta meg az élet.

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük