Így tanulhatsz alvás közben: nem városi legenda, valóban lehetséges
Érdemes egy próbát tenni, mert te is könnyedén utánajárhatsz annak, hogy mennyire hatékony.

mélyalvás
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Milyen jó lenne, ha az alvással töltött idő, ami az ember életének nagyjából egyharmadát teszi ki, aktívan és hasznosan telne, és nem csak a passzív regenerálódást szerepét töltené be.

Az idő kihasználás frappáns formáját fedezték fel francia kutatók, akik azt állítják, hogy alvás közben lehetséges tanulni. Persze nem úgy, mint az ébrenlét óráiban, de a regressziós hipnózis metódusához hasonlóan ilyenkor is tud az agy információkat befogadni.

Szundikálás közben készülni a nyelvvizsgára

A mély alvás során az agy törli a régebbi, felesleges emlékeket, melyek haszontalan töltelékei a memóriának. Ez a mély alvás a teljes alvásidő 30%-át teszi ki. A friss információk elsajátítására a legjobb periódus az ébredés előtti közvetlen időszak, amikor az agy már helyet biztosított a szükségtelen emlékek törlésével.

Az alvás közbeni tanulás a kora reggeli REM szakaszokban a leghatékonyabb. Ebben a szakaszban az agy azon területei az aktívak, amelyek a tanulásban és gondolkodásban játszanak szerepet. Ha az alvó ilyenkor nyelvi kazettákat vagy olyan a tananyag hangzó formáját hallgatja, az agy felfog és megjegyez belőle információkat.

Mély alvásban elvész az információ

Az alvásvizsgálatos kísérletek során azt is megállapították, hogy a mély alvás fázisában sugárzott információk viszont teljesen elvesznek. Egyes kutatási eredmények arra a következtetésre jutottak, hogy az agy egyszerre törli a felesleges infót, és azzal párhuzamosan megjegyzi az új ismereteket.

Dr. Thomas Andrillon, a párizsi PSL - Research University in Paris - kutatóegyetem vezetője azt állítja, hogy nyelvtanulásnál a hangzóanyag REM fázisban való hallgatása igen hatékony. Ám ehhez szükséges, hogy valaki pontosan ebben a szakaszban tegye a fülünkre a bemagolandó anyagot, mert ha mély alvásban hallgatjuk, pont az ellenkező érjük el, tehát semmire nem fogunk emlékezni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Speciális eszköz oldaná meg sokak időhiányát

A kutatók álláspontja szerint olyan egyedi mérőeszközre lenne szükség, amely alvás közben jegyzi az agy tevékenységét, és ennek megfelelően játssza le az információkat az alvó embernek. A REM szakaszok 90 perces ciklusokban váltják egymást, ez megfelelő intervallum a tanulásra. Az alvási kísérletben elektro-enkefalogrammal voltak felszerelve az önkéntes jelentkezők.

A fejre szerelt készülékek agyi szkennerként továbbították a kutatóknak, hogy melyik a tökéletes alvásszakasz a tanuláshoz. Ilyen korszerű készülék ugyan még nem elérhető kereskedelmi forgalomban, az MP3-ról alvás közben lejátszott hanganyagok memorizálását viszont érdemes kipróbálni. 

Ezt is szeretjük