Csökkent a nettó fizetésed? - Így pótoltathatod az összeget

A kormány kétféleképpen kompenzálna. Íme, az elvárások és a lehetőségek.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bár a kormány folyamatosan arról beszél, hogy kompenzálják a nettó bérveszteséget elszenvedő dolgozókat, még mindig vannak olyan munkáltatók, akik nem tudnak erről. Pedig két lehetőség is adódik pénzhez jutni a fizetések nettó értékének megőrzésére. Az egyik lehetőség már él, a munkáltató a szociális hozzájárulási adójából vonhatja le a béremelés 5% feletti összegét.

A Nemzetgazdasági Minisztérium témában kiadott részletes tájékoztatója elérhető a Kormány.hu-n. Ebből kiderül, kinek, mekkora összeget kellene emelni, hogy megvalósuljon az elvárt emelés, ahogy az is, hogy mekkora támogatást kaphat, aki minden érintett dolgozónál emel.

Ennyit kell emelni

Az elvárt béremeléssel kapcsolatban több példa is szerepel az anyagban. Például, ha valaki 40 ezer forintot keresett, akkor 10 400 forinttal kell növelni a bruttóját. Ha 120 ezer forintot, akkor neki 12 600 forinttal, a korábbi minimálbéresekét - bruttó 78 ezer forint - 15 ezer forinttal, 85 ezer forintnál 14 400 forinttal kell emelni a fizetést.

Ennyit kaphat

Ha a munkabér alacsonyabb 75 ezer forintnál, akkor a támogatás a bruttó munkabér szorozva 0,215-tel. Ha magasabb, akkor a következő képlettel számolható ki a kompenzáció:

16 125 - ([bruttó munkabér-75 000] * 0,14).

Ügyfélszolgálat is van

Az elvárt béremeléssel és a szociális hozzájárulási adóból érvényesíthető adókedvezmény érvényesítésével kapcsolatban az NGM ügyfélszolgálatot is fenntart, a kérdéseket a berkompenzacio@ngm.gov.hu e-mail címen teheted fel vagy te, vagy a munkáltatód.

A szociális hozzájárulásra vonatkozó kedvezmény Czomba Sándor foglalkoztatási államtitkár szerint mintegy 100 milliárdos mínuszt jelenhet a költségvetésnek.

Pályázat is lesz

A másik lehetőségre pályázat útján van lehetőség, melynek részleteit január 31-ig - azaz máig - kell kidolgoznia az NGM-nek. Cikkünk megjelenéséig az NGM honlapján nem láttunk arra utaló dokumentumokat, hogy ez megtörtént volna.

A pályázat keretében vissza nem térítendő támogatás jár a 2012. évi elvárt béremelés 5%-os, saját erőből finanszírozandó részéből legfeljebb 3%-ot kitevő rész teljes 2012. évi költségeire.

A pályázatok elbírálásánál előnyt élveznek azok a munkáltatók, amelyek magas élőmunka-igényű tevékenységet folytatnak, és a pályázó által foglalkoztattak bruttó átlagkeresete alacsony.

A pályázónak vállalnia kell, hogy a bérek nettó értékének megőrzéséhez szükséges béremelést minden munkavállalójánál végrehajtja 2012. január 1-jétől visszamenőlegesen, továbbá azt, hogy 2011-es statisztikai állományi létszámát nem csökkenti 2012-ben.

A pályázat finanszírozására 21 milliárd forintot szánnak.

A gyesben, tgyásban részesülőket is kompenzálják

A kormány a tervek szerint a gyedben, tgyásban részesülőket is kompenzálja, akik szintén rosszul jártak az új rendszerrel. Erre várhatóan 4,5 milliárd forintot fordítanak.

Így igényelheted

Az igényléshez várhatóan kérelmet kell majd benyújtanod két példányban a pénzbeli ellátást folyósító szervnek. Azért csak várhatóan, mert a kormány még nem döntött a kompenzálásról, egyelőre csak tervek vannak.

A kérelemben nyilatkoznod kell majd a családi kedvezmény igénybevételéről, a családi kedvezmény igénylése során figyelembe vehető kedvezményezett eltartottak számáról, ezek hiányában pedig a 2011. évre vonatkozóan az adójóváírásra való jogosultságodról, illetve annak érvényesítéséről, és adóazonosító jeledről.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A kérelemnek tartalmaznia kell a munkáltatód megnevezését, adószámát, aláírását, a veled közös háztartásban élő házas- vagy élettárs aláírását, és
egy záradékot az adatok valóságtartalmáról.

Ezt is szeretjük