Matolcsy adórendszere: csak a kármentésre 200 milliárd forint megy el

Az egykulcsos adó miatt mindenkit kompenzál a kormány. Ez önmagában 200 milliárd forintot emészt fel.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A második Orbán-kormány teljesen átalakította a személyi jövedelemadózás rendszerét. 2011-ben bevezették a 16%-os, egykulcsos szja-t - amit korábban a Bajnai-kormány pénzügyminisztere is támogatott -, 2012 január 1-jétől pedig félig kivezették a szuperbruttót. Szintén 2012-től megszüntették az adójóváírást, és egy százalékponttal megemelték az egészségbiztosítási járulékot. A minimálbér közel 20%-kal bruttó 93 ezer forintra emelkedett.

Már az egykulcsos adó bevezetése előtt látható volt, hogy a rendszernek lesznek vesztesei, és a félelmek be is igazolódtak: a változások miatt az alacsony keresetűek bére mind 2011-ben, mind 2012-ben csökkent.

Százmilliárdok mennek el kompenzálásra

A kormány annak érdekében, hogy tartani tudja ígéretét, miszerint senki nem jár rosszul az új adórendszerrel, egy átfogó kompenzációs rendszert dolgozott ki a nettó bérek nominális értékének megőrzéséhez. A bérkompenzáció 2011-ben 16,9 milliárd, 2012-ben pedig a várakozások szerint 189,5 milliárd forintot emészt fel.

Tavaly az állam közvetlenül csak a közszféra dolgozóit kompenzálta, ez került 16,9 milliárd forintba. Idén már a magáncégek is számíthatnak támogatásra, azok a munkáltatók, akik az összes dolgozó fizetését megemelték, az elvárt béremelés 5% feletti részét visszatarthatják szociális hozzájárulási adójukból, azok a munkáltatók pedig, akik az 5%-os emelést nem tudják teljesíteni, vissza nem térítendő támogatás kaphatnak.

A szociális hozzájárulásra vonatkozó kedvezmény Czomba Sándor foglalkoztatási államtitkár szerint mintegy 100 milliárdos mínuszt jelenhet, a vissza nem térítendő támogatásra vonatkozó pályázatot pedig 21 milliárd forint értékben írták ki. Ez tehát összesen 121 milliárd forint.

A kormány a tervek szerint a gyedben, tgyásban részesülőket is kompenzálja, akik szintén rosszul jártak az új rendszerrel. Erre várhatóan 4,5 milliárd forintot fordítanak, míg a közszféra dolgozóinak 2012-es bérpótlására 64 milliárd forintot. Mindez annyit jelent, hogy csak a kompenzálásra 206,4 milliárd forint megy el 2012 végéig.

Csak a bevezetés 250 milliárdos mínuszt hozott

Ez azonban csak a veszteség egy része. Teljesebb képet akkor kaphatunk, ha ehhez hozzáadjuk azt is, hogy a költségvetés mennyit bukott azzal, hogy egyáltalán bevezetésre került az egykulcsos adó.

A Nemzetgazdasági Minisztérium kimutatásából kiderül, 2011-ben összesen 1382,8 milliárd forint szja-bevétele volt az államnak, 395,7 milliárd forinttal kevesebb, mint 2010-ben. Ebben már a családi adókedvezmény is benne van, az LMP számításai szerint az egykulcsos adó miatti veszteség ebből 250 milliárdot tesz ki. A számla így már 456,4 milliárd forint.

Kérdés, hogy a 250 milliárdos éves veszteség állandósul-e. Ha igen, akkor a végösszeg 2012 végére meghaladja a 700 milliárd forintot. A hiány kimenetele azonban bizonytalan, már csak azért is, mert szakértők szerint az adójóváírás kivezetése 300 milliárdos pluszbevételt jelenthet.

Fokozatosan jön majd a hatás

A kormány az egykulcsos adót kétharmados törvénybe fektette. Ez annyit jelent, hogy az adórendszert csak az országgyűlési képviselők kétharmadának egyetértésével változtathatják meg.

Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a Gazdasági Rádiónak adott interjújában arra a felvetésre, hogy tavaly az egykulcsos adótól várt gazdaságélénkítő hatás nem következett be, a fogyasztási adókon keresztül nem látszik a fogyasztás bővülése, azt mondta: ha az szja-ból 400 milliárd forint nem marad tavaly a lakosságnál, nem tudni, mennyivel csökkent volna a fogyasztás, hiszen fizették a devizahitelek törlesztését. Az egykulcsos adó gyakorlatilag 2013-ben lesz valóban 16%-os, így a hatásai is fokozatosan lépnek be - mondta az államtitkár.

Ezt is szeretjük