21 milliárd forintot adna az állam béremelésre

Az adóváltozások miatt csökkennek a nettó bérek 2012-ben is. Az NGM 21 milliárd forintból kompenzálná a kompenzálókat.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az adórendszer átalakítása miatt 2012-ben többek nettó fizetése csökken, hiába dolgoznak ugyanannyit, a bérük kevesebb lesz az idén. A cégek béremeléssel javíthatnak a helyzeten, a Nemzetgazdasági Minisztérium pedig 21 milliárd forintot szán arra, hogy segítse a munkáltatókat ebben.

- Rövidesen megnyílik az a 21 milliárd forintos pályázati keret, amelyből vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak azok a cégek, amelyeknek gondot okoz az 5%-os béremelés végrehajtása 2012-ben - jelentette be az NGM.

Az 5-ből 3%-ot támogatnának

A pályázat keretében vissza nem térítendő támogatás nyújtható a 2012. évi elvárt béremelés 5%-os, saját erőből finanszírozandó részéből legfeljebb 3%-ot kitevő rész teljes 2012. évi költségeire.

A pályázatok elbírálásánál előnyt élveznek azok a munkáltatók, amelyek magas élőmunka-igényű tevékenységet folytatnak, és a pályázó által foglalkoztattak bruttó átlagkeresete alacsony.

A pályázat célja, hogy a bérek nettó értékének megőrzését szolgáló elvárt béremelések teljesítése - különösen a magas élőmunka-igényű tevékenységet végző gazdálkodó szervezeteknél - ne járjon elbocsátásokkal.

Mindenkinél emelni kell, elbocsátani nem lehet

A pályázónak vállalnia kell, hogy a bérek nettó értékének megőrzéséhez szükséges béremelést minden munkavállalójánál végrehajtja 2012. január 1-jétől visszamenőlegesen, továbbá azt, hogy 2011-es statisztikai állományi létszámát nem csökkenti 2012-ben.

Nem pályázhat olyan cég, amelyet 2011-ben vagy 2012-ben bejelentés nélküli foglalkoztatás miatt munkaügyi bírság megfizetésére köteleztek, vagy 60 napnál régebben lejárt köztartozása van. A pályázó támogatási igénye nem lehet évi 100 ezer forintnál kevesebb.

A gyed, tgyás is csökkent, a kompenzálás közel 5 milliárd forintba kerül

Nem ez az első kompenzációs forma, amit a kormány tervbe vett az adóváltozások miatt. Mint azt megírtuk, az adójóváírás következtében a kisgyerekesek is rosszul járnak, csökken mind a tgyás, mind a gyed összege.

A kormány őket is kárpótolná, ami további, közel 5 milliárd forintos pluszköltséget jelent.

Ezt is szeretjük