Miért okosabbak a balkezesek? Érdekes tények
Korábban rossz szokásnak tekintették a balkezességet, ma kutatások igazolják, hogy előnyt is jelenthet.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Érdekes, hogy számos európai nyelvben a bal oldalhoz valamilyen negatív, elítélendő tulajdonság társul. A magyarban rengeteg efféle szavunk van, ilyen a balfácán, a balszerencse, a balfék vagy éppen a kétbalkezes. Az arab országokban pedig a közös étkezések során nagy edényből jobb kézzel illik csak szedni. Nagy sértésnek számítana, ha bal kézzel nyúlna valaki a tálba, számukra ugyanis a bal a tisztátalan kéz.

A régi korokban a balkezességet az ördög művének, a balkezeseket pedig az ördög cimboráinak tartották - a balkezesek így évszázadokig a társadalom számkivetettjei voltak. Az, hogy melyik kezed a domináns, mégsem kultúrafüggő, hanem örökletes tényezők függvénye.

A gének a felelősek

Egy brit orvoscsoport megtalálta az első olyan gént, mely a jelek szerint növeli a balkezesség esélyét. A jobbkezeseknél az agy bal féltekéje felelős a beszédért és a logikus gondolkodásért, míg a jobb félteke irányítja az érzelmeket, a humort és a művészetekre való hajlamot.

A balkezeseknél ez a működés fordított, erre pedig leginkább a nemrég felfedezett LRRTM1 jelű gén hajlamosíthat. Ám egyes feltételezések szerint emellett valamilyen, még magzati korban elszenvedett károsodás következménye is lehet a bal kéz dominanciája.

balkezes

Nehézségeket okozhat a balkezesség

Bár ma már jóval egészségesebb a balkezességhez való hozzáállás, számos hátránnyal is járhat a bal kéz dominanciája. Dán kutatások szerint ugyanis valamivel nagyobb a rák kialakulásának kockázata a balkezeseknél, és hajlamosabbak az agy elégtelen vérellátása miatti betegségekre is. Mielőtt azonban megijednél, jó, ha tudod, hogy ezeket a kutatási eredményeket csak genetikai és környezeti hatásokkal tudták eddig igazolni, konkrét magyarázattal egyelőre adósok maradtak a tudósok.

Az viszont bizonyított tény, hogy ha gyerekkorban megpróbálják átnevelni a gyereket a jobb kéz használatára, akár diszlexia, dadogás, sőt, önértékelési zavar is kialakulhat nála. Szerencsére már régen felismerték, hogy a bal kezet előtérbe helyező kisgyermek átszoktatása kifejezetten káros, és ellentétben a régi korokkal, ma már nagy hangsúlyt helyeznek az őket segítő eszközök és tanulási módszerek használatára.

Előny a sportban?

A balkezességnek számos előnye is van. Egy ausztráliai kutatás eredménye szerint jobban teljesítenek a balkezesek akkor, amikor gyorsan kell gondolkodni és dönteni, feladatot megoldani. Sikeresebbek lehetnek a sportban, de a számítógépes játékokban is. Ezt a jelenséget azzal magyarázták, hogy a balkezesek agyféltekéi között gyorsabb a kapcsolat, és ennek az aktívabb információáramlásnak köszönhetően hatékonyabbak, amikor egyszerre több inger éri őket.

Szakemberek szerint a balkezesek az agyuk mindkét felét könnyebben használják. Sportolók esetében a jobbkezes ellenfelet sikerrel lepik meg a balkezesek a váratlan, általuk meglepő megoldásokkal.

Tudtad?
Papp László és Puskás Ferenc is balkezes volt, ahogy Nagy Tímea és Benedek Tibor olimpikonok is azok.
És a balkezesség állítólag intellektuális előnyt is jelenthet. Francia kutatások során elvégzett tesztek kimutatták, hogy a balkezes emberek között több olyannal lehet találkozni, akinek az IQ-szintje 140 felett van. Sokáig azt hitték, Albert Einstein is balkezes volt, de ma már ezt sokan vitatják.

Sikeresebb művészek?

A balkezesek nemcsak a sportban jeleskedhetnek, hanem a különböző művészeti ágak terén is. Ez persze attól is függ, hogy melyik agyfélteke a dominánsabb - a bal ugyanis az, mely a művészi képességeket is befolyásolja.

A zene kapcsán például sokan állítják, hogy míg a jobbkezesek csak hallják a zenét, a balkezesek érzik is. Ha ez igaz, talán nem véletlen, hogy a képzőművészek, zenészek, színészek között olyan sok balkezest találni.

Híres balkezesek

Michelangelo, Leonardo da Vinci, Csontváry Kosztka Tivadar, Albrecht Dürer, Raffaello, Beethoven, Paganini, Mozart, Petőfi Sándor. A ma élők közül Paul McCartney, Sting, Bob Dylan, Tom Cruise, Bruce Willis, Brad Pitt.

Jó, ha tudod!
A balkezesek mindennapjait ma már számtalan eszköz segítheti. Ilyen például a speciális balkezes olló, konzervnyitó, ceruzahegyező vagy éppen a számítógépes egér.
Ezt is szeretjük