Néhány év múlva alkalmatlanná válhat a fürdésre a Balaton: ezért van veszélyben a tó

Az elmocsarasodás mellett a teljes kiszáradás is fenyegeti a magyar tengert.

balaton-eltűnés2

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Balaton Magyarország egyik legjelentősebb turisztikai központja, hiszen évente rengeteg ember élvezi a nyári hónapokat a tó partján belföldről és külföldről is. Az itt eltöltött nyaralásoknak azonban néhány éven belül vége lehet, hiszen a szélsőséges szárazság komolyan fenyegeti a magyar tengert.

A Balatoni Limnológiai Kutatóintézet tudományos főmunkatársa, Tóth Viktor a Sonline-nak elmondta, hogy 2035-re akár fürdésre teljesen alkalmatlanná válhat a víz, 2050-re pedig kiszáradhat, így akár beavatkozásra is szükség lehet ennek elkerülése érdekében.

Így mentenék meg a Balatont

A szakember szerint az éghajlatváltozás mellett az emberi beavatkozás is nagyon sokat árt a tó vizének, hiszen a magas, túlstabilizált szint mögött gazdasági, turisztikai érdekek állnak, biológiailag semmi nem indokolja a szükségét. A 2000-es évek elején a déli parton a sekély, felmelegedett vízben megjelentek a fonalas algák, és így a fürdési lehetőség szinte a nullára csökkent. Ez egy teljesen természetes folyamat volt, ám a turizmusnak nem tett jót, így a változó vízszint fenntartása helyett folyamatosan szabályozzák a Balatont.

balaton-eltűnés1
Fotó: Peter Zelei Images / Getty Images Hungary

Tóth Viktor szerint nagyon rossz esetben akár már 2035-re fürdésre alkalmatlanná válhat a Balaton az elmocsarasodás miatt, 2050-re pedig teljesen kiszáradhat. A tudósok szerint az idei is egy nagyon száraz évnek ígérkezik, sok változásra lehet majd készülni. A 2000-es évek elején az is felmerült, hogy a Rábából pótolnák a Balaton hiányzó vizét, ezt a lehetőséget pedig ismét megfontolják, hiszen abban az időszakokban, amikor a tó vízgyűjtőjében nincs elég csapadék, nagy szükség lenne rá. Mivel ez az elkövetkezendő húsz évben fontos kérdéssé válhat, ezért a szakember szerint már most el lehetne kezdeni a vízpótlás módszerét.

Gyönyörű képek a tavaszi Balatonról

A tavaszi Balatont is érdemes látni.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük