Egyes helyeken befagyott a Balaton vize, de életveszélyes rámenni: büntetést is kaphat, aki szabályt szeg

Bár csodás látvány a jégben úszó Balaton, a befagyott tóra tilos és életveszélyes rámenni.

balaton-jég1
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Hajnalra virradóra a parti sáv egyes részein és a kikötőkben kialakult jég a közlekedésre, valamint a sportolásra alkalmatlan és életveszélyes.

A jégen való tartózkodás és közlekedés legalapvetőbb szabálya, hogy a szabad vizek jegére csak akkor szabad lépni, ha az kellő szilárdságú, nem olvad, illetve nem mozog. A gyakorlati tapasztalatok alapján az állóvizek jege akkor tekinthető kellő szilárdságúnak, ha vastagsága eléri vagy meghaladja a 10 centimétert.

Nem biztonságos a Balaton jege

Jelenleg a Balaton jegén tartózkodni nem ajánlott, a jég vastagsága sehol sem megfelelő. Várhatóan a melegebb idő hatására az eddig a kikötőkben vagy a part melletti vízterületeken képződött jég mindössze 1-3 centiméter vastag, ami az azon tartózkodásra jelenleg alkalmatlan. Fontos tanács, hogy a jeges vízből mentett embert azonnal nem szabad túlfűtött, meleg helyre vinni, hanem - a jeges ruházatától megszabadítva - fokozatosan kell felmelegíteni a testét. Az ilyen személyt minden esetben orvosi ellátásban kell részesíteni. 

balaton-jég2
Fotó: gehringj / Getty Images Hungary

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság felhívja a figyelmet, hogy TILOS a szabad vizek jegén tartózkodni:

  • éjszaka és korlátozott látási viszonyok között,
  • járművel, a biztonságos munkavégzés kivételével,
  • kikötők és veszteglőhelyek területén, valamint
  • folyóvizeken! 

A jégen tartózkodás szabályait a jégbeszakadások miatt bekövetkezett balesetek megelőzése érdekében a rendőrök fokozottan ellenőrzik.

Helyszíni bírságot is kaphatnak a szabályszegők

A szabályok megszegése miatt a rendőr, a közterület-felügyelő, a halászati őr és a hivatásos katasztrófavédelmi szerv erre felhatalmazott ügyintézője figyelmeztetést alkalmazhat, 5000-50 000 forintig terjedő helyszíni bírságot szabhat ki, vagy szabálysértési eljárást indíthat, melyben akár 150 000 forintig terjedő pénzbírságot is kiszabhatnak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha bármilyen jéggel kapcsolatos veszélyhelyzetet észlelsz (beszakadás, süllyedés) azonnal hívd a 112-es segélyhívón a vízirendészet járőreit, vagy kérj segítséget a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság 1817-es vízi segélyhívó telefonszámán!

Képeken a Balaton ritkán látott, téli arca

A balatoni kirándulásoknak nem szabnak határt a mínuszok, a téli tó ilyenkor egy teljesen más oldalát mutatja.

(A képek csak illusztrációk. Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük