Mire készül Bajnai Gordon?

Ezért ilyen óvatos a volt miniszterelnök

Bajnai vissza is tért, meg nem is, egyelőre nem árulta el, mik a hosszú távú tervei. Miért?

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bajnai Gordon volt miniszterelnök, aki a Femina olvasói szerint a leghitelesebb miniszterelnök volt a rendszerváltás óta, hosszú hallgatás után kedden egy hosszú és meglehetősen alapos cikket jelentetett meg az ország helyzetéről a Haza és Haladás Alapítvány honlapján. Bajnai Gordon még aznap interjút adott az ATV Egyenes beszéd című műsorának. De miért szólalt meg a volt miniszterelnök? Készül valamire? Ha igen, mire? Ez lehet a visszatérés első lépése? Nagy Attila Tibort, a Méltányosság Politikaelemző Központ politikai elemzőjét kérdeztük. 

Az elemző leszögezte: Bajnai Gordon legutóbbi ATV-s megszólalása, illetve a Haza és Haladás honlapján megjelent írása még nem jelenti a miniszterelnök-jelölti posztra való bejelentkezést, de a kormány leváltására összeálló alternatíva szakmai megalapozását igen.

Bajnai Gordon az interjúban nem adott egyértelmű választ arra a kérdésre, elvállalná-e a miniszterelnök-jelöltséget, de nem is zárta ezt ki. Az óvatosságot Nagy Attila Tibor szerint több tényező is indokolja.

Az ellenzék még mindig töredezett

Egyrészt az, hogy az ellenzék baloldali térfele egyre sokrétűbb, egyfelől ott van a parlamenti MSZP, a frakcióval nem, de képviselőkkel rendelkező Gyurcsány-féle DK, valamint az LMP; másfelől pedig a millások, a Magyar Szolidaritás Mozgalom, Nagy Navarró Balázs mozgalma és más civil szerveződések.

A szereplők között személyes és politikai ellentétek jócskán vannak, így nem lesz könnyű még a főbb programpontokban sem megállapodniuk, illetve ehhez miniszterelnök-jelöltet állítaniuk.

Megszorító Bajnai

Az óvatosság másik oka Nagy Attila Tibor szerint, hogy Bajnai egyéves miniszterelnökségével jelentős erkölcsi tőkét szerzett tőlünk nyugatabbra, elfogadottsága miniszterelnöksége idején szintén javult valamelyest idehaza. Ha viszont vállalná a miniszterelnök-jelöltséget, akkor ellenfelei a "megszorító Bajnai" karaktergyilkossági kísérlettel próbálkozhatnak.

Ez az ellenzéken belüli, programokon alapuló összefogást is akadályozhatja, az LMP globalizáció-kriticizmusa, illetve az MSZP balra való nyitása a jövőben szembekerülhet akár a fájdalmas lépéseket is szükségesnek tartó Bajnai felfogásával. Kérdés az is, el tudná-e magát fogadtatni a parlamenten kívüli mozgalmakkal.

Szónoki képességek

A harmadik ok, hogy bár most minden korábbinál határozottabban fogalmazta meg politikai véleményét, Bajnai továbbra sem egy tüzes, magával ragadó szónok. Kérdés, a legközelebbi választásokkor a róla kialakítható "szakértő, aki érti a dolgát" imázsa ellensúlyozza-e majd ezt a hiányosságot. Ha a Fidesz-kormánynak nem sikerül úrrá lennie a káoszon, akkor egy nyugodt, szakértő típusú politizálására megnyílhat a kereslet a politikai piacon.

Az ellenzéknek lesz programja

- Annyit mindenképpen látni kell, hogy ha egyelőre Bajnai nem is ambicionálja nyíltan, de a Fidesszel szembeni összefogás szakmai hátterének megteremtéséhez való hozzájárulást feltétlenül támogatja.

A Haza és Haladás Alapítvány szakpolitikai tanulmányokat publikál, amelyeknek nem titkoltan olyan céljuk is van, hogy megkönnyítse az ellenzék baloldali térfele számára a Fidesszel szembeni alternatívaállítás koncepcionális megalapozását, hogy ne lehessen azt mondani, hogy "az ellenzéknek nincs programja" - mondja az elemző.

Nagy Attila Tibor szerint egy biztos, mégpedig az, hogy Bajnai felismerte egy olyan, hozzá közel álló agytröszt létének fontosságát, amely szakértői segítséget nyújthat az ő, illetve a számára elfogadható politikai erők számára.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

- Ebben van némi gyakorlata, a Bajnai-kormány intézkedései jelentős részben a Reformszövetség részletesen kidolgozott ötletein alapultak - mondta el Nagy Attila Tibor.

Ezt is szeretjük