Így változtat a gyerekeknek nyújtott támogatáson a kormány
Államosítják a babakötvényeket, egyben bővítik az elérhetőségét. A régebbiekhez nem nyúlnak.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Babakötvény-monopóliummá válik ősztől az Államkincstár, mert akkortól már csak ott lehet nyitni Start-számlát. Ide érkezik a születés után a 42 500 forintos állami kezdő támogatás, és itt tudnak félre tenni a szülők a gyerekük javára, a befizetés után pedig újabb állami támogatás jár - írja az origo.hu.

Fontos információ, hogy akik a kedvező kamatozás miatt úgy döntenek, régi számlájukat a kincstárhoz viszik át, azok később már nem térhetnek vissza a nem állami rendszerbe.

A döntést emiatt, és azért érdemes meggondolni, mert a hozamokat bármikor megváltoztathatja a kormány. Így előfordulhat az is, hogy a végén rosszabbul jársz, mintha nem váltottál volna. 

Eltörlik a 120 ezer forintos befizetési korlátot

További változás, hogy a jövőben az időseknek is lehetne számlát nyitni, és eltörölnék a 120 ezer forintos befizetési korlátot is.

Míg most csak a 2006 után születettek kapcsán lehet élni a kedvezményekkel, addig a kormány tervei szerint a módosítás elfogadása után a 2006 előtt születettek javára is nyitható lenne számla 25 ezer forintos díj ellenében, viszont ebben az esetben a születéskor járó állami támogatást már nem kapnák meg, ugyanúgy járna viszont a befizetések után a legfeljebb 6000 forintos állami támogatás.

További újdonság, hogy nemcsak szülő, hanem bármely hozzátartozó megnyithatja a Start-számlát. A kormány tervei szerint 2012 októbertől lépnének életbe a módosítások.

Nem lehet külföldre menekíteni az összegyűlt pénzt

Miután kiderült, hogy a kormány államosítaná a babakötvényeket, többekben felmerült, hogy az eddig összegyűlt pénzüket külföldre menekítik. Lapunk utánajárt a témának, és kiderült, hogy erre nincs lehetőség. Az eddig összegyűlt pénzhez nem nyúlhatnak, azt csak a gyermek teheti meg 18 éves kora után, a számlát pedig, bár más bankhoz átvihetik, de csak Magyarországon belül.

Ezt is szeretjük