Kismamák, figyelem! Ezt a családtámogatást államosítaná a kormány
Korábban cáfolták, hogy a babakötvényeket is államosítanák. Most mégis sor kerülhet rá.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A Nemzetgazdasági Minisztérium januárban még határozottan cáfolta, hogy államosítanák a babakötvényeket, előző héten viszont már arról határoztak, hogy  április 10-ig törvénymódosítást kell kezdeményezni annak érdekében, hogy a babakötvényeket a Magyar Államkincstár vezethesse - számol be a Magyar Nemzet.

A lap szerint az új törvény nem nyúlna a már futó számlákhoz, csupán arról rendelkezik, hogy az új kedvezményezettek javára nyitott számlákat már kizárólag az állam kezelhesse.

42 500 forinttal indul

A Magyar Államkincstár 2006 óta minden magyar állampolgárságú, hazai lakóhellyel rendelkező gyermeknek biztosít egy 42 500 forintos induló támogatást. Ez az úgynevezett babakötvény, amely az ötéves államkötvények kamata szerint kamatozik, amíg a gyermek betölti a 18. születésnapját.

A szülők azonban eseti és rendszeres befizetésekkel járulhatnak hozzá, hogy gyermekük a felnőttkor elérésekor egy nagyobb összeggel rendelkezzen. Ehhez azonban egy úgynevezett Startszámlát kell nyitni a kincstárnál vagy egy banknál. A jövőben ennek a számlának a vezetése válna állami monopóliummá.

Jelenleg a számlavezető bankok szigorú törvényi keretek között fektethetik be a pénzt, jellemzően bankbetétbe, állampapírba, illetve más alacsony kockázatú értékpapírokba. Az államkincstár viszont kizárólag államkötvényekben helyezi el a befizetéseket - írja a csaladhalo.hu.

A Magyar Nemzet januárban egyszer már írt az államosításról, akkor az NGM határozottan cáfolta az információt.

75 milliárd gyűlt össze eddig

A lap januári adatai szerint eddig a kincstár 60 milliárd forintot, a szülők 15 milliárdot fizettek be a babakötvényes számlákra, amelynek jelentős részét a bankok forgatják.

A babakötvény népszerűsége az első években igen csekély volt, de 2011-ben már az újszülöttek közel egyharmadánál nyitottak ilyen számlát a szülők.

Ezt is szeretjük