Babakötvényesek: külföldre menekítenék a pénzt
Van rá mód?
Felháborodott szülők keresik a megoldást az államosítás kikerülésére. Patthelyzetben vannak.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Miután kiderült, hogy a kormány államosítaná a babakötvényeket és Start-számlákat, több olyan fiatal szülővel is beszéltünk, akik már azon morfondíroztak, hogy külföldre menekítik a gyerek számláján összegyűlt pénzt.

A szülők figyelmét hiába hívtuk fel arra, hogy a tervek szerint a régi számlákhoz nem nyúlna a kormány, csak az újonnan megnyitottakat kezelné, a válasz ez volt: "Hallottuk már ezt sokszor, aztán mégsem így lett. Korábban az államosítást is cáfolták, most meg már készítik elő. Nem akarjuk megvárni, hogy kiderüljön az ellenkezője, a gyerek jövőjéről van szó, inkább kimenekítjük a pénzt külföldre, ott legalább biztonságban van".

Nem lehet külföldre menekíteni a pénzt

Rossz hír, hogy az eddig összegyűlt pénzhez nem nyúlhatnak, azt csak a gyermek teheti meg 18 éves kora után, a számlát pedig, bár más bankhoz átvihetik, de csak Magyarországon belül - tudtuk meg a Magyar Államkincstár ügyfélszolgálatánál.

A babakötvény egy letéti számla, amire nem lehet pluszban befizetni, erre 42 500 forint kerül, ami kamatozik.

Ha ennél több pénzt akar félretenni a szülő, Start-számlát nyithat, és erre fizethet be további összeget, ami szintén kamatozik. Minden ide befizetett összeg után az állam újabb támogatást ad, melynek összege a befizetés 10%-a, de legfeljebb évi 6000 forint. 

Start-számlát azoknál a bankoknál lehet nyitni, amelyekkel szerződést kötött a Magyar Államkincstár, ezt a listát itt nézheted meg.

A szerződéses bankok között van olyan is, amely rendelkezik külföldi fiókkal, ilyen az Erste is. A pénzintézet ügyfélszolgálatán megerősítették, amit a Magyar Államkincstár mondott: a magyarországi számlák magyarországi kezelésűek, nem vihetők át például a romániai fiókjukba.

Így helyezheted át a számlát

Ha a számládat mégis nagyobb biztonságban éreznéd egy külföldi bank magyarországi fiókjában, akkor ezt első körben jelezned kell az új számlavezető felé, majd írni kell egy áthelyezési kérelmet - tudtuk meg. A babakötvények államosításáról bővebben itt olvashatsz.

Ezt is szeretjük