Babakocsiban alvó gyerekekkel vannak tele az utcák a leghidegebb napokon is: a skandináv országokban ez normális

Érdekes rituálé alakult ki a skandináv országokban.

GettyImages-1324011722
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A skandináv országokban normális jelenség, hogy az egészen kicsi babákat is hagyják a babakocsijukban, egyedül a szabadban aludni. Dániában, Svédországban, Norvégiában vagy Finnországban még a hűvös téli napokon is természetes látvány, ahogy az utcán babakocsik álldogálnak magukban, bennük alvó gyermekkel. 

Skandináviában tökéletesen elfogadott, hogy a szülők beugranak egy kávézóba egy kávéra, mialatt nyugodtan kint hagyják gyermeküket. Arrafelé nem szokatlan jelenség az épületeken kívül sorakozó babakocsik miniparkolója. 

Furcsa babakocsis szokás

A gyakorlat furcsának tűnhet az idegen szem számára, de a skandináv szülők körében széles körben elfogadott, és erre még a szülésznők is bátorítják őket. Úgy vélik, ha hagyják a szabadban aludni a babákat, az javítja egészségüket és ellenálló képességüket, miközben ezzel az ősi kulturális hagyományokat is őrzik.

A dániai módszert ismertető TikTok-videó nagy népszerűségnek örvend. Sokan leírták, hogy ez a skandináv országokon kívül a világ más részein is bevett szokás, mint például Oroszországban és Kelet-Európa egyes részein.

Az emberek többnyire kíváncsiak és elfogadóak voltak a rituáléval kapcsolatban, sokan azt írták, hogy bárcsak ilyen biztonságos országban élhetnének. - Szerintem ez gyönyörű! Tetszik az ötlet, hogy olyan helyen éljek, ahol ez a norma - jegyezte meg egy kommentelő. - Amerikaiként még csak el se tudok képzelni egy ilyen biztonságos társadalmat... ami szomorú - mondta egy másik felhasználó.

Dánia, Finnország, Izland és más skandináv országok a világ legboldogabb országai közé tartoznak, amiben valószínűleg a jó közbiztonság is szerepet játszik.

Az éghajlatuk ugyan időnként kissé borongós lehet, de ezen országokat magas szintű társadalmi kohézió, jó egészségügyi rendszer és alacsony bűnözés jellemzi. Ezért a baba utcán hagyása viszonylag biztonságosnak és alacsony kockázatúnak tekinthető. Kevésbé világos, hogy a szülők miért tesznek így, de sokan úgy hiszik, hogy ez egészségügyi és általános jólléti előnyökkel jár csemetéiknek. 

Egy 2008-as tanulmány ezt a sajátos gyermekgondozási gyakorlatot vizsgálta Finnországban, hogy felmérje az emberek véleményét a zord finn tél idején a szabadban alvó gyermekekről.

Azt találták, hogy általában a gyermek kéthetes korában már így tettek a szülők, általában naponta egyszer. Az édesanyák és édesapák arról számoltak be, hogy örömmel hagyták kint csecsemőiket akár -15°C fokos hőmérsékleten is, úgy, hogy kényelmes, meleg gyapjúruhákba bugyolálták őket. 

Babáik állítólag hosszabb ideig aludtak, ha kint hagyták őket. A finn szülők 66 százaléka azt mondta, hogy a kicsik aktívabbnak tűntek a szabadban szunyókálás után, mintha zárt térben altatnák őket. Szinte az összes megkérdezett szülő azt mondta, hogy úgy gondolja, a jó közérzet előnyei abból származnak, ha a piciket friss, hűvös levegőnek teszik ki.

A cikk az ajánló után folytatódik

A világ számos részén elterjedt az a hiedelem, hogy a fagynak kitettség megerősítheti a gyermekek immunrendszerét, bár ezt még soha nem igazolták komoly tudományos tanulmányok. Az azonban igaz, hogy a természeti környezetben való játék és aktivitás jelentősen erősítheti az ellenálló képességet. 

Egy másik, 2013-ban készült tanulmány a szokás mögött meghúzódó kulturális jelentést vizsgálta, ismét Finnországban, és arra a következtetésre jutott, hogy az javította a családok jóllétét, és szerepet játszhatott abban, hogy az emberek könnyebben alkalmazkodjanak Észak-Európa fagyos teléhez.

Mágikus világot örökített meg a fotós 

Finnország varázslatos világot rejt, amit sokan csak a tündérmesékből ismernek.

Kiemelt kép: Getty Images

Ezt is szeretjük