A világ legboldogabb országa Finnország lett: mit tanulhatunk tőlük?

Tavaly is elkészült a legboldogabb országok listája, mely ismét a finnek győzelmével zárult.

A világ legboldogabb országa Finnország
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Arra, hogy mit jelent a boldogság, valószínűleg mindenki egy kicsit másképpen válaszol. Akkor hogyan is lehet eldönteni egy egész ország esetében, hogy az vajon boldog-e vagy sem?

Bár számos tényező akad, ami hozzájárul egy ország jólétéhez - legyen az a gazdaság fejlettsége vagy az oktatás színvonala - a végső szó mégiscsak az egyéné, aki az adott helyen megéli a hétköznapokat. Éppen ezért a felmérést is úgy végezték, hogy megkérdezték az embereket, ők mennyire érzik magukat elégedettnek.

A 2019-es kutatás

Ismét 156 ország boldogságát vették górcső alá a Happiness Research Institute kutatói, és a listát megint csak a Skandinávia dominálta. Míg Magyarország a 62. helyen végzett, addig a sort Finnország vezeti, mögötte Dánia a befutó, azt pedig Norvégia követi a sorban. Úgy tűnik, az északiak boldogsága annak ellenére sem apad, hogy - amint azt a kutatás megállapította - a korábbi évekhez képest a globális boldogság mértéke csökkent a világban. Ennek több oka is van, például az olyan politikai események, mint a Brexit, vagy éppen a népességnövekedés problémája.

GettyImages-905687438

De mit tudnak a skandinávok, és főleg a győztes Finnország, amitől évről évre boldogabbnak mondhatják magukat a többi országnál?

Ezért tarolt Finnország

Finnország kiterjedése nagyobb, mint Magyarország, lakossága azonban jóval kevesebb: mindössze 5,5 millióan lakják. Az OECD statisztikái szerint a születéskor várható élettartam 82 év, a 15-64 év közöttiek 70%-a rendelkezik állással, emellett a fizetésükre és az egészségbiztosításra sem lehet gondjuk. Sőt, állítólag a korrupció mértéke is elenyésző. Azonban felmerülhet a kérdés: a jóléten túl mi az a plusz valami, amitől ott fent a zimankós, néhol fél évig tartó sötétségben az emberek boldogok?

GettyImages-913859660

A kutatás kiemeli a finnek nagylelkűségét, illetve azt, hogy az emberek 95%-ának van olyan hozzátartozója vagy barátja, akire támaszkodhat a nehéz időkben. A magány tehát nem probléma, a közösségi összetartás érzése pedig erősen jelen van, igaz, a finnek csak kevés embert engednek közel magukhoz, de ezek a kapcsolatok szorosabbak.

Skandináv életérzés

A finnek boldogságának mibenléte a hygge fogalmában is keresendő, és bár eredetileg a dánok használták, Finnországban is sokan alkalmazzák. A hygge egyre inkább megtelepszik a köztudatban, pedig nem könnyű egyértelműen lefordítani. A hygge szemlélet lényege, hogy az apróságoknak is örül az ember, mivel észreveszi a mindennapi pillanatok, történések szépségeit is. A hygge sok mindenben megnyilvánulhat: egy finom ételben, egy kényelmesen és ízlésesen berendezett szobában vagy a barátok társaságában.

A hygge sokszor összefügg a kényelemmel
A hygge sokszor összefügg a kényelemmel

Ezek alapján tehát elmondható, hogy Finnországnak nincs valamilyen különleges titka, amit el kellene lesni tőlük: egyszerűen csak követni kellene azt a tudatos életmódot, amivel az ember a legkisebb dolgokat is megbecsüli, és örömmel veszi.

A rénszarvasok hazája a turisták kedvence is

Finnország a turisták körében is egyre népszerűbbnek számít. Az egyik legkézenfekvőbb célpont a tengerparton fekvő Helsinki, a főváros, amely többek közt a templomairól híres. A három legnépszerűbb templom közül az egyik Nyugat-Európa legnagyobb ortodox temploma, mely a város orosz nemzetiségű lakói számára épült. Szintén közkedvelt látványosság a Temppeliaukio nevű templom, melyet egy sziklából faragták ki, és a modern építészetet képviseli.

Az ortodox Uspenski-katedrális, Helsinki egyik ikonikus látványossága
Az ortodox Uspenski-katedrális, Helsinki egyik ikonikus látványossága

Persze Finnország látnivalói nem merülnek ki a fővárosban: a világon ide utaznak a legtöbben, akik meg szeretnék élőben tapasztalni a sarki fényt. Ehhez Finnország északi régiója, Lappföld a legtökéletesebb terep. Minél közelebb vagyunk a sarkkörhöz, annál nagyobb az esély a csodás látványra szeptember és március között. Jó hír, hogy a Finn Meteorológiai Központ ingyen értesítőt küld e-mailben az északi fényről a feliratkozóknak.

Hátha egyszer Magyarország is feljebb tornássza magát a listán, de addig is érdemes elutazni Finnországba. A lenyűgöző épületek, a történelem, a havas táj, a szaunázás kultúrája - ezek mind hozzájárulnak az ország sajátos légköréhez.

A világ legboldogabb országainak teljes listája itt megtekinthető.

Finnországban az éjszakák is szebbek

Egy finn-görög fotós az ország eldugott részein készít csodás fotókat a csillagokról, ott, ahol a fényszennyezés sem zavar be.

Bámulatosan szép az éjszaka Finnországban: egészen más, mint itthon

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images)

Ezt is szeretjük