Miért tartják jobbnak a finn iskolarendszert a magyarhoz képest?
Ahogy sok mindenben, ebben is egy északi országot vehetnénk példaképül.

finn-diak
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha magasabb életszínvonalról, emberbarátabb politikáról és foglalkoztatásról, környezettudatosabb életről van szó, valahogy mindig az északi országok sorakoznak az élvonalban. Valószínűleg senki sem lepődik meg, ha a sort az oktatási rendszerrel is kiegészítjük.

Az északi országok közül ugyanis Finnországról világszerte úgy tartják, kiváló az oktatási rendszere. Bár távoli és régi rokonaink, nálunk sok mindenben más a bevett szokás: miben tanulhatnánk tőlük?

Miért jobb az oktatási rendszer Finnországban?

10 pontba foglalunk néhány nagyon pozitív, a miénktől eltérő vonást.

1. A tanárok elve, hogy az oktatás a társadalmi egyenlőtlenségek kiegyenlítésére szolgál.

2. Finnországban nem szólnak bele a tanárok munkájába, hiszen tudván, milyen magasan van a léc a tanárképzésben, logikus, hogy erre semmi szükség.

3. Finnországban emberbarátak az iskolák. Olyan helyek, ahol nem a tudomány van fókuszban, hanem az ember, aki egyenlő másokkal, és jól érzi magát a környezetében. Az iskola 9 és 9:45 közt kezdődik mindennap, így elkerülhető a reggeli rohanás és stressz. Hosszabbak, 15-20 percesek a szünetek és az ebédszünetek is. Iskolaidőben végezhetők különféle rekreációs tevékenységek, hogy feltöltődjenek a diákok két óra közt.

4. Finnországban nincsenek sztenderd iskolai tesztek. Nincs karikázós, kitöltögetős feladatlap, sem hagyományos értelemben vett érdemjegyek a papírok alján. Minden tanár maga értékel a maga elvei és meglátása szerint. Ott mindössze beiratkozási vizsga létezik, amikor egyik szintű iskolából a másikba lépnek a diákok. Ezek a vizsgák meghatározzák, ki milyen iskolába kerül a későbbiekben.

5. Finnországban a különböző iskolák közt nincs versengés. Arra nevelik a diákokat, hogy együtt tudjanak egymással működni.

6. Finnországban nincsenek sokan egy osztályban, és nem tanítja sok tanár a gyerekeket. Akár hat éven át is ugyanaz a tanár viheti a diákokat. Így a tanár-diák viszony jóval kötetlenebb, a tanárok szinte családtaggá válnak.

A cikk az ajánló után folytatódik

7. Finnországban később, hétévesen kezdik az iskolát a gyerekek.

8. Nem terhelik sok házi feladattal a diákokat, így iskola után nincsenek az íróasztal mellé kényszerítve a gyerekek. Ez iskolaidőben is igaz, ugyanis akkor sem szorítják be a négy fal közé a diákokat: sok a kültéri munka a diákok mindennapjaiban.

9.  Minden diák ingyen étkezik az iskolában, és könnyen juthat pszichológiai, illetve orvosi ellátáshoz.

10. Finnországban arra törekszenek, hogy a gyerekek minél stresszmentesebb környezetben tanulhassanak. Nem teszik feszültté a diákokat felesleges noszogatással, fenyegetőzéssel vagy rossz jegyekkel. Így - aggodalmaktól mentesen - a finn gyerekek egészségesebben és boldogabban gyarapodhatnak, és cseperedhetnek fel az iskolai környezetben.

Veszélyes utakon az iskolába

Sajnos vannak országok, ahol nem veszélytelen tanulni: ezek a diákok nap mint nap az életüket kockáztatják iskolába menet.

Ezt is szeretjük