Miért szeretnek az autóban aludni a babák? Meglepő választ adott a tudomány

Sok babára így hatnak az autók.

Babák az autóban
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Elterjedt tapasztalat, hogy a csecsemők jelentős része könnyen elalszik az autókban. Vajon ennek vannak tudományos alapjai is?

Babák az autóban

A Totalcar cikke szerint a kutatások inkább igazolnak, semmint felfedeznek: az elmúlt évek hőhullámaiban például minden ötödik brit szülő indult legalább 60 kilométeres útra azért, hogy a klímás utastérben elaludjon a csecsemő, a megkérdezettek 26 százaléka 30 kilométert, 10 százalékuk pedig még 80 kilométert is képes volt autózni. 

A mozgó autó ingerei az anyaméh belsejében tapasztalhatókhoz hasonlítanak, egyszerre több tényező nyomja álomba az erre fogékony babát. Az élményhez hozzájárul, hogy az autók belseje általában elég homogén és unalmas, illetve az ablakból látható táj is elég monoton általában, és a néhány hónapos agy számára értelmezhetetlen a látványa, nem több hangyás tévéképernyőnél.

GettyImages-1209020715
Fotó: Pavlina Popovska / Getty Images Hungary

A motor zúgása, a szél- és gördülési zaj az anya belső hangjainak felel meg, folyamatos, semleges, tompa, azaz fehér zaj. Vizsgálták is a kérdést, újszülötteknek játszottak le méhen belüli hangfelvételeket: 80 százalékuk aludt el a hangok hatására 5 perc alatt, hangok nélkül ugyanez csupán 25 százalékuknak sikerült. A konstans zúgás hatására az agyhullámok aktivitása megváltozik, a félelemérzet és a pulzusszám csökken, a paraszimpatikus idegrendszer relaxációs módba kapcsol - ez vezet az alváshoz.

Ezenkívül azonban még vannak más okok is, amelyek ennyire ideális alvóhellyé teszik az autókat a csecsemők számára. Ha erről többet szeretnél tudni, ide kattintva elolvashatod a Totalcar teljes cikkét.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

Komoly változás jön a KRESZ-ben! Ilyen sokkal emelkednek a közlekedési bírságok augusztustól

Fontos változások jönnek a közlekedésben hamarosan!

Elolvasom

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük