Ezért sírnak a babák az anyaméhben: 6 érdekesség a magzatról és a terhességről, amit sokan nem tudnak
Már az anyaméhben sírhatnak a babák, és még megannyi érdekesség van, amit sokan nem tudnak a viselkedésükről.

GettyImages-692684784
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A gyerekvárás alatt mindenki izgatottan keresgéli a jobbnál jobb ötleteket adó cikkeket, és tájékozódnak a magzat fejlődésbeli és viselkedésbeli változásairól. 

Így történt, hogy egy fiatal apuka kutatómunkája során rádöbbent arra, mennyi érdekesség is rejlik az anyaméh aprócska világában. A pocaklakók már szülés előtt is meglepő viselkedéseket produkálnak.

A baba sírhat az anyaméhben

Bármennyire is hihetetlenül hangzik, egy véletlen felfedezésnek köszönhetően a kutatók rájöttek arra, hogy a babák már az anyaméhben is tudnak sírni. Olyan édesanyákat vizsgáltak a kísérletben, akik rendszeresen cigarettáztak, vagy kokaint használtak a terhességük alatt, erről videófelvétel is készült.

Amikor megvizsgálták a magzatokat az anyaméhben, és zenét játszottak le nekik, az ultrahangon jól kivehetően látszott, hogy a kicsik zavartak, kinyitják a szájukat, és zihálnak, ahogy sírás közben tesz az ember. 

A babák az anyaméhben lévő és a kinti zajokat is hallják

16 hetes korára a magzatnak kialakul a hallójárata, amivel különböző hangok detektálására képes. Innentől kezdve az anya szívverését, étkezését, levegővételét, sétálását, beszélgetéseit, tornázását, ütközéseit és az egyébként igen hangos emésztési folyamatokat mind-mind hallja a pici jövevény. Ez a magyarázat arra, miért szeretik a babák a zajokat. A tudósok elképzelhetőnek tartják, hogy a kicsik már az anyaméhben megtanulják felismerni édesanyjuk hangját, mivel felgyorsul a szívverésük a harmadik trimesztertől kezdve, ahányszor ők beszélnek.

A hangos zajok ártalmasak nekik

Amiket az anya fülsértően hangos zajnak talál, azt a születendő gyermek is épp úgy elszenvedi. Kutatók javaslata szerint lehetőleg kerülje a kismama azokat a helyeket, ahol fűrészelnek, vagy ahol hangos, 115 decibelt meghaladó hanghatásnak vannak kitéve. A fejlődő magzat hallását megsértheti az erős zaj.

GettyImages-1143516816
Fotó: portishead1 / Getty Images Hungary

A babák kinyitják a szemüket az anyaméhben, és látják a fény-árnyékokat

Ugyan már a fényeket 16 hetes korukban érzékelik a babák, csak 26-28 hetes koruk között nyitják ki a szemüket. Még nem teljesen tiszta a látásuk, de a fényeket már tökéletesen kiveszik, ami beszűrődik az anyaméhből. Akár zseblámpával megvilágított fényfoltokat is le tudnak követni.

A babák is megízlelik azt, amit az édesanya eszik

Az ízmolekulák, amiket az édesanya eszik, a vérrendszeren keresztül lejutnak a méhlepénybe, majd a baba magzatvizébe. Mivel az ízlelőbimbók 11 hetes korukra fejlődnek ki, a babák könnyűszerrel megízlelhetik, miket eszik édesanyjuk.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ez az érzékelés egészen 28-29 hetes korukra tökéletesedik. Mivel a babák felszívják az orrukon keresztül a magzatvizet, egyúttal meg is szagolják a tápanyagokat. 

A legtöbb baba csak szülés után végzi el a nagydolgát

A baba első székletét meconiumnak, azaz magzatszuroknak nevezik, ez egy zöldes-fekete színű, ragadós massza, és az összes lenyelt magzatvízből és az abban található, megemésztett szöveti darabokból - bőrdarabokból, hámsejtekből, epefestékből, nyálkadarabokból áll. 

GettyImages-920624800
Fotó: DDurrich / Getty Images Hungary

Ugyan a kicsik 13%-a ürít az anyaméhen belül, ha túl sok meconium kerül oda, blokkolhatja a légutakat, amitől a babák oxigénhiányos állapotba kerülhetnek, ezt hívják magzati szorongásnak.

Ilyen a méhen belüli élet színesben: lenyűgöző képekkel mutatta meg a festő

Laura a világ számos pontjáról érkező ultrahangfelvételeket "színez ki". Nézd meg a munkáiból készült összeállításunkat!

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük