4 vidám és költséghatékony program a nyári szünetre - Ha máris kifogytál az ötletekből

Olcsó, kreatív ötletek, melyekkel lekölthető a gyerek egy kis időre.

Kreatív elfoglaltság gyerekeknek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A nyári szünetnek azt a részét, hogy jó eséllyel ráérünk kicsit később kelni, szülőként is élvezzük. Azoktól a logisztikai hadműveletektől azonban, melyekkel elérjük, hogy jusson időnk a munkára és mellette a gyerek is értelmesen töltse a napjait, könnyű elfáradni. Egy-két hét a nagymamánál, néhány hét tábor, közös családi nyaralás, és még így is maradt vagy egy hónap a nyári szünetből, amikor valahogy meg kell oldani a gyerekek felügyeletét és olyan programjavaslattal állni elő, ami egy időre leköti a figyelmüket.

Az alábbi ötletetek egy részéhez kelleni fog egy kert vagy legalább egy nagyobbacska erkély, esetleg egy társasház belső udvara.

Piknik az udvaron

A piknikezés ugyancsak kedvelt program a gyerekek számára - neked pedig jól jön, ha nem kell étkezés után összetakarítani utánuk. Tegyél ki az erkélyre vagy az udvarra egy pikniktakarót vagy plédet. Vigyél ki különböző gyümölcsöket - őszibarackot, sárgabarackot, dinnyét, gerezdre vágott almát vagy bármit, amit szívesen fogyasztanak - mehet mellé egy kis kölesgolyó, kesudió vagy ropi. Akár tízórai-, akár uzsonnaidőben szívesebben esznek majd a szabadban így, mint bent a lakásban. Vihettek ki plüssöket is.

Akadálypálya a kertben

A gyerekek imádnak négykézlábazni, bebújni, kibújnia, átmászni, kimászni. Ezt a tulajdonságukat kihasználva építs akadálypályát a kertbe. Szükséged lesz egy kis kreativitásra, néhány hulahoppkarikára, ugrókötélre, botokra, pár kerti székre, pokrócra. A gyerekek felváltva teljesíthetik az akadálypályát, és ha szeretnek versenyezni, esetleg kilátásba helyezhetsz valamilyen aprócska díjat is a nyertesnek.

Kavicsfestés

Ha van otthon néhány óvodás- vagy kisiskoláskorú gyerek, biztos, hogy akad a házban jó pár kő, kavics is. Ha nincs kimondottan kavicsgyűjtő dobozuk, kérd meg őket, hogy szedjék össze a lakás különböző pontjairól az elhagyott kincseket. Ezután lemoshatják egy lavórban vagy a mosdókagylóban, majd várják meg, amíg megszáradnak. Ha már tiszták a kövek, fessétek ki őket vízfestékkel, temperával.  Jöhetnek bátran a különböző matricák, csillámok is. Csak kreatívan!

Készítsetek házi slime-ot!

A szülők nem különösebben kedvelik a nyúlós, ragacsos anyagot, de a gyerekek körében egészen népszerű lett az elmúlt években a slime. A nyári szünetben azonban érdemes átgondolni a vele kapcsolatos ellenérzéseinket. Ebben segít a tény, hogy a slime-mal való foglalatosság voltaképpen fejlesztő hatású: segít bekapcsolni a gyerek érzékeit, mivel egyszerre nyújt taktilis, vizuális és akár akusztikus élményt. Meditatív elfoglaltság, mely belső megnyugvást jelenthet a gyereknek a világunkra jellemző információáradat közepette. Emellett a kreativitást is fejleszti. Korábbi cikkünkben találsz néhány otthon is könnyen elkészíthető slime-receptet.

Ilyen volt a nyári szünet a ’80-es években: napközis tábor, vízibicikli és bográcsozás

Emlékszel a ’80-as évek nyaraira?

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük