Miért csak az emberek 10 százaléka balkezes? Nem csupán genetikai okai vannak

Balkezes emberek a világ minden részén azonos arányban fordulnak elő.

GettyImages-172124229
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Eddig senki sem tudta pontosan meghatározni az okát, miért vannak a balkezes emberek ennyire kevesen. 

Az, hogy a világ minden részén 10 százalékos az előfordulási arányuk, a kutatókat arra késztette, hogy genetikai okokat keressenek a jelenség hátterében, habár azok sem szolgálnak mindent kielégítő válaszokkal.

Általános aszimmetria

Az emberi test annak ellenére, hogy első látásra szimmetrikusnak tűnik, valójában egyáltalán nem az. Mindenkinek megvannak a saját aszimmetrikus tulajdonságai, ki az egyik lábával, ki a másikkal ügyesebb, ugyanúgy az egyik fülével jobban hall, mint a másikkal, és még lehetne folytatni a sort. 

Vannak, akik azt mondják, hogy több ezer éves közösségi élet és együttműködés következtében a jobbkezesek valamikor dominánsabb helyzetbe kerültek, amikor az eszközhasználat és a közös lakóhelyek kényszerítő jelleggel hatottak a korai emberekre. Akkoriban kézhasználatban azonosulni a többi emberhez megkönnyítette az életet, és segítette az együttműködést. Arról nem is beszélve, hogy sok kultúra, köztük a magyar is sokáig negatívan tekintett a balkezességre

GettyImages-109954455
Fotó: Regine Mahaux / Getty Images Hungary

Más megközelítések szerint a jelenségnek az agyféltekék elrendezéséhez van köze. Míg az agy jobb fele a test bal felét irányítja, addig a nyelvi készségekért és a finommotoros mozgásokért is ez az oldal felel. Ebből következtetve talán nem is lehet meglepő, hogy többségében a jobb oldali kéz ügyesebb. Egy szokatlan hipotézis szerint a balkezesség ritkaságának hátterében az áll, hogy az emberi evolúció során az agy nyelvi központjai a bal féltekébe rendeződtek, és ennek eredményeképp jött létre a jobbkezes emberek dominanciája. 

Habár a genetikának nagy szerepe van a domináns oldal kialakulásában, mégis ellene szól a jelenség, hogy hiába lesz nagyobb eséllyel balkezes szülőknek szintén balkezes gyermekük, még annál is valószínűbb, hogy jobbkezes gyermekük születik.  

A cikk az ajánló után folytatódik

Szenvedélyeink fogságában - Az addikció és a kontrollvesztés pszichológiája

A Femina Klub júniusi vendége Dr. Zacher Gábor toxikológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között a kultúránkban hangsúlyosan jelen lévő függőségek kérdéseiről beszélget.

Zacher Gábor szerint, ha saját magunk elé tükröt tartunk, akkor 4-5 függőséget mindenki fel tudna sorolni. Igaz ez?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. június 5. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

genetikai kutatások bizonytalanok

A kutatók többször is próbálkoztak, hogy azonosítsák a balkezességért felelős géneket, a következtetések sokszor egymást is felülírják. Egy 2019-es vizsgálat során 400 ezer személy adatait feldolgozva határozták meg a négy gént, amik a balkezességért felelősek lehetnek. Egy másik viszont azt sugallja, hogy rengeteg más génterület is befolyásolhatja. Mindezeket csak tetőzik azok a kutatások, amik az ösztrogén hatását vizsgálják a domináns oldal kialakulásában vagy a szülési pozíciót, amiben a gyermeket édesanyjuk világra hozza.

Mindent összevetve a domináns oldal kifejlődésére ható tényezők sok gondolkoznivalót adnak a tudósoknak - akár szociológiai, akár genetikai vagy egyéb biológiai okokat keresnek a háttérben. Ki tudja, talán a rejtély megoldása után a kétkezességre is tudnak majd magyarázattal szolgálni.

Balkezes vagy? 6 felháborító helyzet, ami fájdalmasan ismerős lesz

A balkezesek jól tudják: a világ teljes egészében a jobbkezesekre lett szabva, ami valójában nem is meglepő, hiszen a népesség 90%-os túlnyomó többsége ebbe a csoportba tartozik, mégis számos kellemetlen pillanatot tud okozni a kisebbségben levő balosokhoz képest.

(Képek: Getty Images)

Ezt is szeretjük