Miért jó és különleges, ha a gyerek balkezes? Nagyon rossz ötlet átszoktatni

Természetes, ha valaki balkezes, de sokan a régi felfogásra hagyatkozva problémának vélik.

balkezes
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Volt idő, hogy a balkezes kisgyerekek egyik kezét lekötözték, hogy átszoktassák őket a jobb használatára, de olyan is előfordult, hogy verés járt a balkéz-használatért az iskolában.

Bár sokat változott a világ, sajnos a balkezességet, akik nem ismerik jól a tulajdonságot, még mindig problémának tartják, és akad olyan is, aki próbálja átnevelni a jobbkezességre gyermekét. Nagy hiba ilyesmit tenni.

Ezért nem szabad átszoktatni a gyereket

Nagyon komoly veszélyekkel járhat, ha egy szülő vagy tanár erőnek erejével megpróbálja átszoktatni a balkezes gyereket a jobbkezességre. Tanulási és beszédproblémák, dadogás, diszlexia, diszgráfia alakulhatnak ki, mivel az agy eredeti berendezkedésében zavart kelt az átszoktatás.

Mitől és mikor dől el, balkezes vagy jobbkezes lesz-e valaki?

A föld népességének 5-10%-át érintő bal-, illetve jobbkezesség nem akkor derül ki, amikor egy kisgyerek először fog ceruzát a kezébe. Korábban is megjósolható abból, hogy melyik kezével nyúl egy bizonyos tárgy felé, hogy megfogja azt. Egy néhány hónapos baba esetében ez már megfigyelhető, hiszen akkor már képes lesz megragadni egy tárgyat. Kutatók ennél is korábbra, magzati korra teszik a kézpreferencia megmutatkozásának idejét.

Az agyféltekék idegpályái a test bal és jobb oldalát keresztben vezérlik. Akinek a jobb agyféltekéje a domináns, az balkezes, akinek a bal agyféltekéje domináns, az jobbkezes. Ez az ismeretes és sokáig elfogadott nézet, ám a kézpreferencia nem ilyen egyszerűen magyarázható, ráadásul, mint arra a kutatók rájöttek, előbb mutatkoznak az egyik kéz preferenciájának jelei, mint hogy az agy jeleket küldhetne felé.

A Ruhr Egyetem kutatói még korábbi időpontot jelöltek meg: döbbenetes módon, mint mondják, nyolchetes, azaz alig két hónapos magzatoknál is látható a kézpreferencia, de 13 hetesen újabb jelként értelmezhető, amikor a magzat szopni kezdi a bal vagy jobb kezének egy ujját. Megállapításuk azért különösen érdekes, mert a magzati fejlődésnek ezen a pontján még nem küldhet jelet egy domináns agyfélteke az egyik kéz felé. A kutatók szerint tehát nem az agyfélteke-dominancia lehet a kulcs a kézpreferenciában, hanem sokkal inkább a gerinc génaktivitása. Ennek aszimmetriájára a méhen belüli környezeti tényezők vannak hatással. A környezeti tényezők miatt módosul az enzimműködés, ez pedig a génaktivitásra hat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Egy másik vizsgálatban Castiello és Parma szintén magzati korban fedezték fel a jobb- vagy balkezesség első jeleit. 2017-ben egy kilenc évet felölelő kutatássorozat eredményeit hozták nyilvánosságra, mely azt vizsgálta, mikor dől el, hogy melyik kéz lesz az ügyesebbik. A Padovai Egyetem munkatársa, Umberto Castiello professzor és a trieszti SISSA - School for Advanced Studies - kutatója, Valentina Parma végeztek vizsgálatokat.

Húszperces időtartamú, 4D ultrahang-felvételeket vizsgáltak. Megnézték a szem és a száj, illetve a méhfal irányába tett mozdulatokat, utóbbit kontroll gyanánt. Azt találták, hogy a 18. héttől azokat a mozdulatokat, melyeket a preferált kezükkel tettek az említett irányokba, sokkal gyorsabban és precízebben tették meg, mint a másik kezükkel. Így tehát a kézpreferencia már 18 hetes magzatoknál is megfigyelhető.

Vizsgálatuk zárásaként összehasonlították előzetes jóslataikat a gyerekek későbbi, valós kézdominanciájával, így láthatták, elgondolásaik helyesek voltak-e. Kilencéves kutatásuk során 89-100%-os bizonyossággal tudták megmondani előre, melyik gyerek lesz jobb-, és melyik balkezes.

Miért jó, ha valaki balkezes?

Semmivel sem jobb a másiknál az, aki jobbkezes, viszont járhat előnyökkel a balkezesség: mondják, sok irigylésre méltó vonásuk van. Jobb a vizuális memóriájuk, kreatívabbak, mint a jobbkezesek. A balkezesek jobbak a multitaskingban, azaz jobban megy nekik, hogy egyszerre több dologgal foglalkozzanak. Jól tájékozódnak, gyorsabban dolgozzák fel az információkat, és jobbak a matematikában is, illetve a geometriában, mert jobb a térlátásuk. Ez utóbbit bizonyos sportokban, mint a teniszben, az ökölvívásban vagy a vívásban is kamatoztathatják.

Ezeket, bár valóban irigylésre méltó tulajdonságok, inkább ne irigyeljük jobbkezesként, hanem vegyük egyfajta kompenzálásnak az élettől, hiszen számos dolog, így például egy hagyományos élezésű olló használata bajos a számukra. Nem véletlen gyártanak direkt balkezesnek szánt eszközöket, és nyitnak balkezesek számára készülő tárgyakat forgalmazó boltokat.

Rajzelemzés

Ha a gyerek már rajzol, nemcsak a kézpreferenciája válik egyértelművé, hanem lelkivilágáról is sok minden kiderül. Mit árul el, hogy rajzolja saját magát?

Ezt is szeretjük