Elírta a rendszámot, 100 ezer forintról kapott csekket: ezt a hibát sokan elkövetik

Erika pórul járt, de szerencséje volt. Erre nagyon figyelj!

beauty and style
Top olvasott cikkek

Erika naponta autópályán közlekedik, és Pest megyén belül marad, ezért ahogy tehette, átváltott az évi 5000 forintba kerülő megyei matricára január 1-jével. Csakhogy elkövetett egy apró, ám annál jellemzőbb hibát, így jóval több pénzbe került számára az ez évi autózás.

Ám még így is örülhet, hogy megúszta ennyivel. Megkérdeztük az útdíjszolgáltatót, mi a teendő az Erikáéhoz hasonló esetben, és milyen gyakori hibák fordulnak még elő?

100 ezer forintos csekket kapott

Erika januárban megvette éves megyei matricáját, ám nemrég komoly meglepetésben volt része. Értesítést kapott ugyanis arról, hogy hét alkalommal fotózták le az autópályán érvényes matrica nélkül, ami alkalmanként 14 ezer forintos büntetést von maga után.

A közel 100 ezer forintos összeg természetesen először sokkolta Erikát, de biztos volt benne, hogy tévedés, hiszen váltott engedélyt. Ellenőrizve a megyei matrica vásárlásakor kapott igazolást észrevette, hogy elírta autója rendszámát. Kérésére a két elírt karaktert javították 3000 forintért, ami persze semmiség a kilátásba helyezett büntetéshez képest, de így is majdnem megduplázta az éves matrica árát.

Aki téveszt, az fizet

Kibédi-Varga Lajos, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. - NÚSZ - szóvivője szerint a rendszám elírása a leggyakoribb probléma, amivel az ügyfelek megkeresik őket. "Az e-matrica vásárlás során az autós feladata és felelőssége, hogy az adatok helyességét ellenőrizze, még kifizetés előtt. Ezt személyes vásárlás során aláírásával nyugtázza, online vásárlás esetén pedig válaszüzenetével hagyja jóvá" - tájékoztatott a szóvivő.

Amennyiben mégis téveszt valaki, a hatályos rendelet alapján három karakterig van lehetősége utólag korrigálni. Erre személyesen a NÚSZ ügyfélszolgálati irodáiban van lehetőség.  "Az eljárás során be kell mutatni a gépjármű forgalmi engedélyét, a jogosultság megvásárlását igazoló ellenőrző szelvényt vagy a nyugtázó értesítést. Az átírási díj összege karakterenként 1470 forint. Ebben az esetben a jogosultság a módosított rendszámra érvényes a teljes érvényességi időn belül, vagyis a korábban kiszabott pótdíjat nem kell megfizetni" - tudtuk meg Kibédi-Vargától.

Utólag már kár matricát váltani

A NÚSZ szóvivője szerint egyébként nem ez az egyetlen jellemző hiba az ügyfelek részéről.

"Tapasztalataink alapján az egyik leggyakoribb tévesztés, hogy a januártól már D2 kategóriában lévő járművekre D1 kategóriában váltanak jogosultságot. Ez a szabályozás értelmében olyan, mintha az autós egyáltalán nem váltott volna jogosultságot. A díjkategória a forgalmi engedélyben szereplő hatósági bejegyzések alapján állapítható meg, az eligazodásban segít a nemzetiutdij.hu oldalon található táblázat. Kategóriatévesztés esetén a NÚSZ ügyfélszolgálati irodáiban személyes ügyintézéssel lehet eljárni a megfelelő díjkülönbözet megfizetése vagy visszaigénylése mellett" - írta.

Ugyancsak gyakori tévesztés, hogy az autós utólag váltja meg az e-matricát. A jogszabály értelmében az e-matricát minden esetben előre, a díjköteles szakaszra való felhajtás előtt kell megváltani, az e-matrica akár néhány perccel később történő megváltása esetén az úthasználat jogosulatlannak minősül. Az ellenőrző kamerák az elhaladó autóról a rendszám alapján azonnal megállapítják, rendelkezik-e érvényes e-matricával.

Felső fotó: MTI/Balázs Attila.

Ezt is szeretjük