Az AstraZeneca ritka mellékhatására derült fény: idegrendszeri rendellenességet okozhat
Az Európai Gyógyszerügynökség úgy döntött, hogy a szindrómát a vakcina új mellékhatásaként fel kell venni a termékismertetőbe.

astra
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az Európai Gyógyszerügynökség csütörtökön bejelentette, hogy az AstraZeneca cég koronavírus elleni oltóanyaga, a Vaxzevria igen ritka mellékhatásként Guillain-Barré-szindrómaként (GBS) ismert idegrendszeri rendellenességet okozhat.

A hágai székhelyű testület illetékes kockázatértékelő bizottsága úgy döntött, hogy a szindrómát a vakcina új mellékhatásaként fel kell venni a termékismertetőbe, és nyomatékosan felhívni az egészségügyi szakemberek és a betegek figyelmét erre a kockázatra.

A GBS esetén a szervezet saját immunrendszere megtámadja az egészséges perifériás idegsejteket, ami típusosan az alsó végtagokban kezdődő, szimmetrikus végtaggyengeséggel és zsibbadással jár. Akut fázisában a betegség életveszélyessé válhat.

Július végéig mintegy 592 millió adag oltóanyag beadása után 833 GBS-esetet jelentettek világszerte. Júniusban az EMA a Johnson and Johnson gyógyszercég vakcinájával kapcsolatban hívta fel a figyelmet a szindróma kialakulásának kockázatára.

Kiemelt kép: MTI/Balázs Attila

Milyen a vércsoportod?

Ha ismered a vércsoportod, előre tájékozódhatsz a vércsoportodra jellemző betegségekről, és egy kis odafigyeléssel, megfelelő életmóddal elkerülheted azokat.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Ez a két vakcina nagyon hatékony a delta variánssal szemben is

A negyedik hullámmal fenyegető delta variáns ellen is védelmet nyújtanak egyes vakcinatípusok.

Ezt is szeretjük