Ezt kell tudni a harmadik oltásról: Magyarországon már hétfőtől lehet foglalni rá időpontot
Európában elsőként Magyarországon lehet időpontot foglalni a harmadik oltásra, ezek a legfontosabb tudnivalók.

harmadik-oltás2
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Augusztus 2-án, hétfőn megnyílt az időpontfoglaló a harmadik oltásra is, Európában elsőként Magyarország teszi lehetővé a koronavírus elleni harmadik védőoltás felvételét. Az eeszt.gov.hu időpontfoglalóban a kórházi oltópontok már meghirdették a foglalható időpontokat.

A koronavirus.gov.hu tájékoztatása szerint az új, agresszív vírusmutánsok megjelenése indokolttá teszi, hogy megerősítsék azok immunvédelmét, akik korán, az elsők között kapták meg az oltást. A harmadik oltás is önkéntes és ingyenes.

Kiknek ajánlott a harmadik oltás?

Az időpontfoglalóban az foglalhat időpontot, aki elmúlt 18 éves, és a második oltását már több mint 4 hónapja kapta meg. Az egydózisú Janssen vakcina esetében az első oltástól számítják a 4 hónapot. Az időseknek, a krónikus betegségben szenvedőknek és a legyengült immunrendszerű betegeknek különösen ajánlott a harmadik oltás felvétele.

harmadik-oltás1
Fotó: doble-d / Getty Images Hungary

A tájékoztató szerint van bőven vakcina az újabb oltásokhoz is. Aki nem tud interneten foglalni, a háziorvosánál is kérheti a harmadik  oltás beadását. Az oltás felvételére augusztus 1-től nyílik lehetőség. A harmadik oltásra történő jelentkezés lehetőségét csak azok fogják látni az időpontfoglaló felületen, akik a fenti kritériumoknak megfelelnek. Az időpontfoglalóba a tajszámuk és a születési idejük beírásával tudnak belépni. 

Milyen vakcinával történik a harmadik oltás?

Azt, hogy ki milyen típusú oltóanyagot kap harmadik oltásnak, a szakmai ajánlást figyelembe véve az oltóorvos dönti el a helyszínen. A szakmai ajánlás szerint, aki első két oltásnak vektorvakcinát kapott, az elölt vírust tartalmazó vagy mRNS-vakcinát kaphat emlékeztetőül, és fordítva. Erőteljesebb immunválasz várható ugyanis attól, ha egy más hatásmechanizmussal működő vakcinát adnak emlékeztető oltásnak.

Az is lehetséges ugyanakkor, hogy kontraindikáció esetén valaki ugyanazt az oltást kapja harmadikként, mint amilyennel az alapimmunizálása történt.

Első és második oltásra használt vakcina Harmadik oltásra javasolt vakcina
AstraZeneca (vektorvakcina) Pfizer, Moderna, Sinopharm, AstraZeneca
Janssen (vektorvakcina)  Pfizer, Moderna, Sinopharm, Janssen   
Moderna (mRNS) Sinopharm, Janssen, AstraZeneca, Moderna
Pfizer (mRNS) Sinopharm, Janssen, AstraZeneca, Pfizer
Sinopharm (inaktivált) Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Sinopharm
Szputnyik (vektorvakcina) Pfizer, Moderna, Sinopharm, Szputnyik

Hol történik a harmadik oltás?

A harmadik oltásokat a fővárosban a centrumkórházakban, a megyékben a megyei kórházakban lehet felvenni, ahová online lehet időpontot foglalni. Ezeken az oltópontokon mindegyik olyan vakcinatípus elérhető lesz, ami a harmadik oltásokhoz felhasználható. A harmadik oltást a háziorvosoktól is lehet igényelni, számukra az igények alapján a Megyei Oltási Munkacsoportok biztosítják majd a szükséges vakcinát. A hozzájáruló nyilatkozat harmadik oltáshoz itt érhető el, amit érdemes kinyomtatva, kitöltve elvinni az oltás helyszínére. A 3. oltás beadásának ténye a védettséget igazoló mobilalkalmazásban is látható lesz, mind a magyar védettségi igazolvány, mind pedig az EU-s Covid-igazolás esetében.

Gyors eredményt szeretnél?

Ha lehetséges, hogy megfertőződtél, de még nem mutatsz tüneteket, a 2 db-os Covid-19 Antigén gyorsteszttel 20 perc alatt tesztelheted magad és családod egyszerűen, kényelmesen mindössze 3 990 Ft-ért.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Ez a két vakcina nagyon hatékony a delta variánssal szemben is: kutatással igazolták a tudósok

A negyedik hullámmal fenyegető delta variáns ellen is védelmet nyújtanak egyes vakcinatípusok.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük