Nem csak az élelmiszerárstopot hosszabbították meg: megnyugtató részleteket közölt a minisztérium

Az árstop ellenőrzést kíván, így a vizsgálatokat is folytatják.

GettyImages-1325274294
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az élelmiszerárstop meghosszabbításával tovább tartanak a helyszíni ellenőrzések is - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium, röviden ITM. Az egyes élelmiszerekre bevezetett, újabb két hónappal meghosszabbított árkorlátozás betartását július elsejéig az ország minden részében számonkéri a fogyasztóvédelem. A kormányhivatalok szakemberei február óta mintegy kétezer üzletben vizsgálták az árakra, készletre és tájékoztatásra vonatkozó kötelezettségek teljesülését.

A kormány korábban a tavaly október közepi szinten rögzítette a kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforgó-étolaj, a sertéscomb, a csirkemell, csirke far-hát és a 2,8 százalékos UHT-tehéntej legmagasabb árát. Az élelmiszerárstopot a napokban két hónappal, 2022. július elsejéig hosszabbították meg a nemzetközi folyamatok és a háború okozta áremelkedések következményeinek enyhítéséért.

A tájékoztatás szerint a fogyasztóvédelmi szakemberek az elmúlt időszakban mintegy kétezer boltban végeztek helyszíni ellenőrzést, 203 esetben tártak fel mulasztásokat. 137 üzlet alkalmazott a hatóságinál magasabb árat, az esetek több mint felében az étolajat kínálták az előírtnál drágábban. A hatóság mostanáig 167 mulasztóra szabott ki összesen több mint 32 millió forint bírságot.

A legnagyobb tételt, 1,8 millió forintot kétszer rótták ki nemzetközi áruházláncok Fejér megyei egységeire. A legsúlyosabb szankcióval sújtott üzletek egyik érintett termékből sem tartották készleten a rendelkezések szerinti mennyiséget.

A cikk az ajánló után folytatódik

A közleményben Cseresnyés Péter kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár elmondta: - Az ellenőrzési tapasztalatok összességében kedvezőek, a felkeresett kereskedők túlnyomó többsége számára nem jelent gondot az árstop betartása. A vizsgálatokat a következő hónapokban is folytatjuk annak érdekében, hogy a vásárlók valóban olcsóbban juthassanak hozzá a korlátozott árú élelmiszerekhez.

Fotók: Getty Images

Meddig áll el az étolaj, a liszt vagy a cukor?

A boltok készleteit lefosztani esztelen dolog lenne, és a termelőkkel, kereskedőkkel szemben sem túl jó húzás, ám az, aki szeretne élni a lehetőséggel, vásárolhat némi pluszt otthoni készleteibe.

Ezt is szeretjük